Početna Izbor Moćna omega 3 – simptomi nedostatka i njegova nadoknada

Moćna omega 3 – simptomi nedostatka i njegova nadoknada

3
0

Već jedno duže vrijeme posebna se pozornost pridaje omega 3 kiselini. Ako prošetate pokraj izloga neke ljekarne, sigurno ćete vidjeti i u izlogu velik broj omega 3 opcija. Zbog svih blagodati koje pruža, za ovu ste kiselinu sigurno čuli i prije. Doktori i medicinski djelatnici danas to uzimaju sve više u obzir prilikom razmatranja simptoma i pritužbi pacijenta. Simptomi nedostatka omega 3 često oponašaju druge probleme poput niskog udjela željeza ili kalcija, tako da problem omega 3 može proći ispod radara. Međutim, simptomi mogu biti značajni i mogu pogoršati vaše zdravlje, a da to niti ne shvatite.

Što su Omega 3 i zašto su važni?

Omega 3 odnosi se na skupinu od tri masne kiseline koje su našem tijelu potrebne, a dolaze iz životinjskih i biljnih masti. To su tzv. dobre masti o kojima čujete od liječnika i nutricionista. Tri vrste masnih kiselina u ovoj skupini su sljedeće:

 • Alfa-linolenska kiselina: ova kiselina uglavnom dolazi iz biljnih ulja, a naše je tijelo ne može proizvesti prirodno. Moramo je unositi u hranu ili koristiti neke dodatke prehrani kako bismo dobili odgovarajuće količine; npr. laneno sjeme i soja.
 • Eikozapentaenojska kiselina: ova kiselina potječe od životinjskih masti i ključna je za neurološko i kardiovaskularno zdravlje.
 • Dokozaheksaenskakiselina: dolazi iz životinjskih izvora, a također je bitna za zdravlje mozga i srca, čak i u fetalnom razvoju.

Simptomi nedostatka omega 3

Kada naše tijelo ne dobije dovoljno omega 3 masnih kiselina, razvijaju se nedostaci. Ova situacija može dovesti do značajnih zdravstvenih problema. Neke dijete i planovi prehrane mogu vas učiniti sklonima ovom nedostatku. Na primjer, dijeta s visokim udjelom crvenog mesa i peradi ili ona koja značajno ograničava masnoću može dovesti do preniske razine masnih kiselina.

Problemi s kožom, kosom i noktima. Omega 3 grade stanične stijenke, a kada je razina preniska, možete osjetiti suhu kožu, lomljivu kosu i tanke nokte koji se ljušte i pucaju. Nedostatak omega 3 također može uzrokovati osip na koži pa isto tako i perut.

Umor i problemi sa spavanjem. Može biti vrlo teško odrediti što uzrokuje probleme sa spavanjem jer postoji mnogo toga što tome može pridonijeti. No, u pitanju je najvjerojatnije nedostatak omega 3 čije povećanje može značajno poboljšati količinu i kvalitetu sna. Uz to ćete vidjet i mnoge druge zdravstvene dobrobiti.

Manjak koncentracije. Podrazina esencijalnih masnih kiselina pridonosi poteškoćama s pamćenjem i fokusom, a može dovesti i do razdražljivosti i tjeskobe. Djeca i odrasli koji se bez razloga brzo naljute mogu zapravo patiti od nedostatka omega 3.

Bolovi u zglobovima i grčevi u nogama. Omega 3 dobiveni iz ribljeg ulja imaju izvrsna protuupalna svojstva. Prirodno smanjuju otekline i upale u zglobovima uzrokovane reumatskim tegobama poput artritisa. Ako još uvijek ne osjećate bolove u zglobovima, pravilan unos omega 3 može spriječiti štetu koja prije svega izaziva bol.

Kardiovaskularni problemi. Istraživanje je jasno da su omega 3 presudni za zdravlje srca. Ako imate srčanih problema, možda ćete morati povećati unos ove vitalne hranjive tvari. Štiti od bolesti srca i pomaže u kontroli vaše razine kolesterola.

Teški menstrualni ciklusi. Žene koje imaju probleme s dugotrajnim i bolnim menstruacijama sigurno imaju manjak omega 3.

Kako dobiti dovoljno Omega 3?

S obzirom na sve zdravstvene dobrobiti povezane s ovim vitalnim hranjivim sastojcima, prilično je nesmetano da bi ljudi trebali osigurati dovoljan unos omega 3.

Iako su neki gotovi dodaci iz ljekarne jednostavan način za povećanje razine omega 3, postoje i prehrambene mogućnosti kojima se povećanje može postići. Kad god je to moguće, najbolje je uzimati vitamine i hranjive sastojke iz hrane. Zatim, kada je potrebno, možete uzeti i dodatke, poput onih na malinca.hr.

Hrana koja je izvor omega 3 kiselina:

 • sjemenke lana,
 • sjeme konoplje,
 • chia sjemenke,
 • orasi,
 • soja,
 • špinat,
 • prokulica,
 • losos,
 • srdele,
 • haringa,
 • srdela,
 • kamenice,
 • jaja.