Početna Vijesti Zanimljivosti Mladoj Ruđerovki dodijeljena Godišnja nagrada za znanstveni doprinos

Mladoj Ruđerovki dodijeljena Godišnja nagrada za znanstveni doprinos

0

Znanstvenoj novakinji u Zavodu za organsku kemiju i biokemiju Instituta Ruđer Bošković dr. sc. Neni Peran nedavno je dodijeljena Godišnja nagrada Društva sveučilišnih nastavnika i drugih znanstvenika u Zagrebu za znanstveni doprinos iz područja prirodnih znanosti.

Dr. Peran do sada je objavila 4 znanstvena rada u časopisima indeksiranim u Current Contents. Natjecala se je s radom Polycyclic croissant-like organic compounds are powerful superbases in the gas phase and acetonitrile – a DFT study, u kojem su metodama moderne računalne kemije dizajnirane nove izuzetno jake organske superbaze sa visokim afinitetom za protone u plinskoj fazi. Rad je objavljen u časopisu Chemical Communication s faktorom utjecaja 5,787 što ga svrstava u kategoriju najkvalitetnijih časopisa iz područja kemije. Ovaj rad predstavlja putokaz sintetskim kemičarima u pripravi novih materijala poboljšanih svojstava, a jednom dostupne neke od predviđenih superbaza poboljšat će postojeće i omogućiti neke nove i do sada nepoznate kemijske transformacije.

Rad je netom nakon objavljivanja proizveo određeni međunarodni odjek te je u vrlo kratko vrijeme prikupio 2 neovisna citata, a za prezentaciju njegovih rezultata na konferenciji The 13th European Symposium on Organic Reactivity (13th ESOR) u Estoniji dobila je nagradu za najbolje postersko priopćenje u jakoj konkurenciji od više od 40 mladih znanstvenika iz cijelog svijeta.