Početna Događanja Međunarodni dan ljenivaca

Međunarodni dan ljenivaca

Obilježavanje tog dana 20. listopada pokrenula je 2010. godine zaklada AIUNAU iz Kolumbije kako bi ljude potaknula na zaštitu ljenivaca i njihovih staništa.

Prigodni program posjetitelje Zoološkog vrta grada Zagreba očekuje u nedjelju 24. listopada 2021. godine od 11 do 15 sati.

Tamo građani već godinu dana mogu vidjeti par dvoprstih ljenivaca. Ennio, trogodišnjak koji se u Zagreb doselio iz Njemačke, i njegova dvije godine starija družica Matilda koja je došla iz Mađarske, od prvog se dana lijepo slažu. Žive mirno i uživaju u pravom životu ljenivaca koji se sastoji od mnogo sna i odmora te malo akcije. Zajedno se vole naći na ručku.

Dvoprsti ljenivci najveća su vrsta ljenivaca na svijetu. S njima i ostalim vrstama ljenivaca posjetitelje će u nedjelju upoznavati edukatori Zoološkog vrta. Šest je vrsta ljenivaca – dvije vrste dvoprstih i četiri vrste troprstih. Dvoprsti ljenivci, dakle daleki rođaci zagrebačkog para Ennija i Matilde, nastanjuju krošnje tropskih šuma Južne Amerike. Tamo jedu, spavaju, odmaraju se i pare. Na tlo silaze samo kako bi obavili veliku nuždu.

Nekada su se ljenivci svrstavali u red krezubica, a danas je taj red razdvojen na dva – jedan čine pasanci, a drugi mravojedi i ljenivci.

Na društvenim mrežama Zoološkog vrta grada Zagreba u tijeku je kreativni natječaj u sklopu kojega građani mogu objaviti fotografije iz svojeg života nadahnute ponašanjem ljenivaca. Pobjednike će u nedjelju u 11 sati u Vrtu objaviti Rene Bitorajac, suosnivač Lude kuće, kazališta koje je pokrovitelj zagrebačkih ljenivaca. Autore najboljih fotografija očekuju ulaznice za predstave Lude kuće.

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here