Početna 1NA1 Mediteranski zapisi iz samoizolacije Matka Trebotića

Mediteranski zapisi iz samoizolacije Matka Trebotića

51
0

Nedavno je suvremeni hrvatski likovni umjetnik s iznimnim međunarodnim, europskim i svjetskim ugledom, slikar Matko Trebotić predstavio novi ciklus radova na papiru, kombinirane tehnike, s naslovom izložbe koji sve govori, Mediteranski zapisi iz samoizolacije.

Ako samoizolaciju shvatimo kao izgnanstvo ili samoizgnanstvo, udaljenje ili otuđenje od ljudi, kao vrijeme kada je čovjek prepušten sam sebi i sasvim uronjen u svoje misli, u svoja sjećanja, u svoje okruženje, posve je prirodan i logičan nastanak ovoga ciklusa Matka Trebotića.

Slikar slika svoja razmišljanja o različitim slojevitim aspektima Mediterana, svoje uspomene o prostoru u kojem je rođen, u kojem živi i u kojem stvara, ističući i dalje u prvi plan, nadahnjujuće boje mora, obala, sačuvane ostatke prošlih civilizacija koji šturo navješćuju njihovu moć, prolaznost vremena obilježenu različitim simbolima, tragovima,povijesnim izvorima.

No, najbitnije je to što je Trebotićev Mediteran, središte života, mnoštvo raznovrsnih događanja povezanih u jedinstvenu cjelinu podneblja i vremena.

Osobito se u ovom ciklusu ističe suptilno plavetnilo iznad rasprostranjene bjeline ispunjene oblicima, znakovima, vrenjem života.

Mediteranski zapisi Matka Trebotića prvorazredni su likovni događaj, maestralni opus vrhunskog umjetnika.

Miroslav Pelikan