Početna Izbor Leticija i Ljublist Petera Shaffera u Maloj sceni – samo 30 izvedaba!

Leticija i Ljublist Petera Shaffera u Maloj sceni – samo 30 izvedaba!

1038
0

Nakon prošlogodišnje velike uspješnice predstave Prava stvar Toma Stopparda, kojom je proslavljena 25. obljetnica otvaranja prostora na Medveščaku 2, Večernja scena Mala scena nastavlja svojim radom! Premijerom slavne komedije Petera Shaffera: Leticija i Ljublist, Vitomira Lončar proslavit će 40. godišnjicu umjetničkog rada, a predstava će se igrati samo 30 puta u razdoblju od 15. listopada do 29. studenoga 2015.

Vratimo se malo u povijest. Vlado Habunek, u čijem se prijevodu izvodi komad, radio je Leticiju u Maloj sceni tijekom Domovinskog rata, a to mu je bila i zadnja režija u životu. Glavne uloge igrale su Neva Rošić i Nada Subotić i za svoja glumačka ostvarenja dobile više nagrada. Naša Leticija i Ljublist (tada igrana pod naslovom Lettice i Ljublist) bila je i prva predstava koja je 2. svibnja 1992. godine igrala u okupiranom Dubrovniku.

Najnoviju produkciju u Maloj sceni režira Ivica Šimić (koji je ujedno i likovno oblikovao predstavu), a prvi puta će se zajedno na pozornici naći Jasna Bilušić i Vitomira Lončar. Scenografkinja je Dinka Jeričević, kostimografkinja Mirjana Zagorec, glazbu je odabrao Davor Kelić, oblikovateljica svjetla je Željka Fabijanić Šaravanja, a Vitomira Lončar, osim što ponovno glumi nakon punih 11 godina i producira predstavu.

Ovaj briljantni tekst, koji je nakon praizvedbe na West Endu 1987. godine tijekom dviju sezona vidjela publika u čak 700 izvedaba, svojom čarolijom «podiže klonule duše, podučava umorne duhove i prosvjetljava mutne, prozaične oči», kako kaže Shaffer.

Kao što je tijekom uzbuna u Zagrebu Vladi Habuneku ovaj tekst bio jedini spas od «grozne, užasne sadašnjosti», tako i danas, 23 godine poslije, dobiva nova značenja u Europi koja traži putove opstanka i pozicioniranja u globalnome svijetu.

Peter Shaffer poziva s pozornice na bunt, kaže: «Poduzmite nešto, borite se, navalite, pokažite da imate kičmu!» Tako i Mala scena ovom predstavom izražava svoj stav prema sveopćoj šutnji koja je prekrila naš kulturni prostor.

Ali to nije sve, rekli bi u dobroj reklami! U stanci predstave, Mala scena će publici besplatno dijeliti čašu pjenušca uz Vivat Finavina, a četvrtkom je u cijenu ulaznice osigurano besplatno čuvanje djece u Educareni, centar Kaptol.

Održat će se i predstava sa simultanim prevođenjem na znakovni jezik, a izdana je i drama Leticija i Ljublist u Biblioteci Mala scena.

Raspored izvedaba postavljen je na internetskim stranicama www.mala-scena.hr, a ulaznice su već u prodaji!