Početna Moj Zagreb Novosti Lampioni sreće na nebu iznad Zagreba

Lampioni sreće na nebu iznad Zagreba [Foto]

1279
0

Tisuću želja u obliku bijelih svjetlećih lampiona krasilo je nebo iznad Zagreba.

I ove godine ususret Božiću, po treći put za redom, u sklopu ArtOmat sajma, ispred zgrade Doma hrvatskih likovnih umjetnika u Zagrebu, suvremeni umjetnik Krešimir Tadija Kapulica organizirao performans Kapulica & lampioni. Naime, ususret Božiću tisuće okupljenih građana i prijatelja umjetnika pustili su u nebu tisuće lampiona i time poslali svoje želje u svemir. Ovom preformansu priustvovali su i Miran Kurspahić, Tomo Ricov, Jasna Nanut, Jelena Perčin, Nevio Marasović, Barbara Radulović, Ana Maras i mnogi drugi.

”Cilj ove serije mojih performansa je potaknuti ljude, moje sugrađane i prijatelje, da se i u ovim ne tako sjajnim vremenima bore za svoje snove te im želim ukazati na ljepotu sitnica u životu. Tisuće lijepih malih stvari čine život sretnijim, pa su to učinili i puštanje mnoštva lampiona koji su simbol te ljepote”, objasnio je Krešimir Tadija Kapulica, suvremeni umjetnik i autor projekta Lampioni.

Performans svake godine okuplja sve više poklonika. Na prvom performansu 2010. sudjelovalo je oko 400 ljudi dok ih je protekle godine prisustvovalo oko tisuću. Ove godine pred domom HDLU-u, popularnom Džamijom, okupilo se oko 2.000 građana te je ovo bio najbrojniji umjetnički performans. Najsretnijih 1000 uspjelo je nabaviti svoj lampion na licu mjesta i sami ili zajedno sa svojim prijateljima lampione su pustili u nebo. 1000 bijelih svijetlećih lampiona u svega je nekoliko trenutaka obasjalo nebo iznad Zagreba.

Posebnost ovog performansa jest i to što se umjetniku njegova osobna želja ostvari na licu mjesta, u trenutku performansa. Tako je Krešimir Tadija Kapulica 2010. zaplesao sentiš na krovu doma HDLU-a s glumicom Marijom Borić, a 2011. poželio je snijeg koji je odmah nakon toga počeo padati uz slap-vatromet niz zgradu HDLU-a. Ove godine uovaj mjetnički spektakl završio je spektakularnim vatromet i porukom ”Vidimo se dogodine, na Maksimiru!”.

”Želje koje mi se ostvaruju namjerno su gotovo nerealne i potpomognute specijalnim efektima koje im daju bajkoviti štih, jer i na taj način želim poručiti da je stvarno moguće ostvariti sve snove. I ja doista želim da se mojim prijateljima i građanima ispunje njihove želje i njihovi snovi”, izjavio je Kapulica i dodao: ”Ove godine u nebo smo pustili 1000 lampiona sa željama i time stvorili nadrealni prizor koji je jedinstven u svijetu. Naime, lampione ćete uglavnom vidjeti kako lete iznad jezera, rijeka, mora, plaža i oceana, međutim u Zagrebu lampioni sa željama lete nebom iznad samog centra Zagreba stvarajući jedinstvenu cjelinu s arhitekturom našeg grada”.

www.she.hr