Početna Događanja Kultura za sve!

Kultura za sve!

246
0

Nova manifestacija očekuje nas početkom srpnja u Travnom – Kultura za sve! – koja će pokazati na koji način model sudioničkog upravljanja može zaživjeti u praksi. Gotovo svi umjetnički programi ostvareni su u suradnji sa stanovnicima Novog Zagreba koji su sudjelovali u nizu radionica te zajedničkim snagama – pod vodstvom umjetnika i kreativaca iz raznih udruga – oblikovali umjetničke sadržaje.

Kultura za sve! započinje u petak 10. srpnja Eurokazovom interdisciplinarnom kombinacijom predstave i ambijentalne tvorevine pod palicom Branka Brezovca naziva Pet godišnjih doba, a koja će se odviti ispred atomskog skloništa na samoj margini Travnog. Drugi dan, 11. srpnja selimo se na plato Mamutice, gdje će udruga Domino u suradnji s Josipom Bubaš, Nevom Lukić, Vedranom Klepicom, Drum’n Bijesom te udrugom Avokado kreirati Predstavu zajednice. Zgrada Mamutice ishodiše je fragmenta Predstave zajednice  kojim Josipa Bubaš i Neva Lukić zajedno sa stanovnicima ove najveće zagrebačke stambene zgrade u nizu solo točaka i grupnih izvedbi pokazuju na koje načine može zaživjeti ideja “zgrade-grada”.

Vedrana Klepica, se pak, u Keinbergu bavi principima kasnog kapitalizma u kojem su sami sistemi osnova izgradnje jedne ekonomske zajednice, a kroz nedovoljnu kontrolu postaju i razlozi njezinog raspadanja. Drum’n Bijes je okupio članove zajednice oko bubnjarske katarze, dok će udruga Avokado s građanima slagati jestive instalacije od voća i povrća.  Redateljica Iva Srnec Hamer i umjetnička organizacija Točka na I prezentirat će predstavu nastalu prema motivima Krležinih novela Bitka kod Bistrice Lesne i Tri domobrana u čijoj su realizaciji, uz profesionalne glumce, sudjelovali i štićenici Doma za starije osobe Sveta Ana. Zadnji dan Kulture za sve!, u nedjelju 12. srpnja svoje programe izvest i predstavit će Triko Cirkus Teatar, gdje su autorice Iva Peter Dragan i Marija Antić, koristeći jezik klaunske igre i cirkuske elemente, kreirale predstavu Stanari u mamutu, u koju su uključeni stanovnici svih generacija te umjetnička organizacija ARKTIK – Institut za budućnost, koja je sa stanovnicima Novog Zagreba, pod mentorskom palicom Irene Boćkai i Vilima Matule, radila na stvaranju izvedbenog rada Disanje kvarta o potrebi jačanja kvartovskog zajedništva kako bi se nadišle različite krize.

S druge strane Save, kulture preko glave! Zato provedite ovaj srpanjski vikend u Novom Zagrebu.

RASPORED:

10.7.2020. PETAK

21:30 EUROKAZ – Branko Brezovec: Pet godišnjih doba  // atomsko sklonište Travno,  Božidara Magovca 70

11.7.2020. SUBOTA

DOMINO – PREDSTAVA ZAJEDNICE

18:30 Josipa Bubaš i Neva Lukić: Mamutica – prostori budućnosti // plato Mamutice

19:00 Vedrana Klepica: Keinberg // scena KUC Travno

19:30 Drum’n Bijes & udruga Avokado // plato Mamutice

20:30 TOČKA NA I – Iva Srnec Hamer: Poligon // scena KUC Travno

12.7.2020. NEDJELJA

19:00 TRIKO CIRKUS TEATAR – Iva Peter Dragan & Marija Antić: Stanari u mamutu // scena KUC Travno

21:00 ARKTIK Institut za budućnost –  Irena Boćkai, Vilim Matula i Vesna Mačković: Disanje kvarta  // scena KUC Travno

Ulaz na sve programe je besplatan. Zbog epidemioloških mjera molimo da svoj dolazak potvrdite na adresu [email protected]

Više informacija na stranicama Kulturni centar Travno – KUC Travno i projekta SuKultura.

https://kuctravno.hr/

https://thisisadominoproject.org/sukultura-aktivnosti/