Početna Vijesti Kultura Kultni teoretičar Terry Eagleton na Subversive Film Festivalu

Kultni teoretičar Terry Eagleton na Subversive Film Festivalu

826
0

Autor:
Tihomir Mršić
[email protected]

Terry EagletonJedan od najznačajnijih teoretičara i kritičara književnosti i kulture, Britanac Terry Eagleton, dolazi u Zagreb na Subversive Film Festival, na kojem će održati predavanje i predstaviti hrvatsko izdanje svoje knjige Zašto je Marx bio u pravu.

Eagleton je trenutačno profesor engleske književnosti na Sveučilištu u Lancasteru u Engleskoj i na Sveučilištu Notre Dame u Sjedinjenim Američkim Državama. Napisao je četrdesetak knjiga, a na hrvatskom jeziku objavljene su Književna teorija (SNL, 1987.), Ideja kulture (Jesenski i Turk, 2002.), Teorija i nakon nje (Algoritam, 2005.), Sveti teror (Jesenski i Turk, 2006.), Smisao života (Jesenski i Turk, 2008.) i Razum, vjera i revolucija (Naklada Ljevak, 2010.).

Britanac je gost konferencije Nove emancipacijske borbe na SFF-u, u petak je u kinu Europa predstavljanje njegove knjige Zašto je Marx bio u pravu, a za subotu zakazano je predavanje Mitologije Marxa.

Komunistički manifest smatra se jednim od najutjecajnijih tekstova u posljednja dva stoljeća. Marx je svojom bujnom i beskompromisnom kritikom kapitalizma preobrazio naše shvaćanje povijesti čovječanstva. Je li marksizam, u jeku današnje razorne financijske krize, tek puka relikvija iz nekoga drugog doba?

Naslovnica knjigeU svojoj polemičkoj i kontroverznoj knjizi Terry Eagleton bavi se predrasudom kako je marksizam mrtav i kako je s njim gotovo. Uzimajući deset najčešćih prigovora marksizmu (dovodi do političke tiranije, sve svodi na ekonomiju, utjelovljuje oblik historijskog determinizma i sl.), Eagleton u analizama svake od tih kritika pokazuje kako su one tek bijedna travestija izvorne Marxove misli. U svijetu u kojem su velike krize iz temelja uzdrmale kapitalizam, knjiga Zašto je Marx bio u pravu podjednako je nužna i pravodobna kao što je odvažna i smiona.

Napisana s tipičnim Eagletonovim smislom za dosjetke, humor i jasnoću, knjiga će privući mnogo širi krug čitatelja od klasične akademske publike. On nije stereotipni marksist koji će u svakom retku gurati model u kojem se svi ljudi dijele na proletere koji rade na sredstvima za proizvodnju i na buržoaziju koja je vlasnik tih sredstava pa ugnjetava proletere. Neće vam podvaljivati uobičajene topose kao što su ideologija, klasna borba, klasna svijest, eksploatacija – Eagleton je pametan i šarmantan pisac koji niže jasne, duhovite rečenice i po stilu je miljama udaljen od uobičajenog sterilnog književnoteorijskog diskurza.Toplo preporučujemo, slagali se ili ne slagali s njegovim stavovima.

Više na: http://www.subversivefilmfestival.com/