Početna Moj Zagreb Novosti Kreće 12. Natjecanje pjevačkih zborova – Zagreb 2014.

Kreće 12. Natjecanje pjevačkih zborova – Zagreb 2014.

860
0

Foto: PRESSMala dvorana Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog 23. i 24. svibnja ugostiti će ljubitelje zborskog pjevanja i to na manifestaciji 12. natjecanje pjevačkih zborova – Zagreb 2014., koju organizira Zagrebački glazbeni podij Centra za kulturu Trešnjevka.

Na Natjecanju, koje počinje u petak u 20 sati, nastupiti će više od dvadeset zborova iz cijele Hrvatske, a u dva dana Natjecanja održat će se ukupno četiri koncerta, na kojima će pjevati više od 800 izvođača.

Natjecanje otvara mješoviti pjevači zbor Capella miércoles i to skladbom The lion sleeps tonight, a tijekom prve večeri ljubitelji zborske glazbe imat će priliku čuti još i Le Zbor te Gospel zbor Sunce.

Ovogodišnje je Natjecanje podjeljeno u dvije grupe – dva nivoa težine, prema određenim kategorija i vrstama programa te će se tako i ocjenjivati, svaka kategorija zasebno. Izvođači će se tako, osim u kategoriji klasičnih zborova i vokalnih ansambala, od ove godine natjecati i u kategoriji sakralne glazbe, a u natjecateljski dio programa uvrštena je i kategorija slobodnih žanrova.

Zborovi se natječu za Zlatne, Srebrne i Brončane plakate, a predviđene su i posebne nagrade za pobjednike kategorija. Najbolji od najboljih imat će priliku nastupiti i na Gala koncertu koji će u prosincu za njih organizirati Zagrebački glazbeni podij, a za najbolju izvedbu skladbe hrvatskog skladatelja, stručni ocjenjivački sud dodijeliti će i još jednu posebnu nagradu – Prijelazni pehar Hrvatskog društva skladatelja.

Zagrebački glazbeni podij Centra za kulturu Trešnjevka već osamnaest godina zaredom organizira Festival pjevačkih zborova, koji uključuje Natjecanje pjevačkih zborova i Natjecanje hrvatske vokalne tradicijske glazbe, okupljajući na jednome mjestu ljubitelje zborske glazbe iz cijele Hrvatske.

Ulaz na sve koncerte je besplatan.