Početna Izbor Korona virus mijenja i sliku potražnje nekretnina

Korona virus mijenja i sliku potražnje nekretnina

373
0
Vedran Tolić
Fotograf Vedran Tolić

Globalna pandemija korona virusa u relativno je kratkom vremenu promijenila načine života većine stanovnika, a promjene je donijela i na tržištu nekretnina. Kvaliteta života u izolaciji za vrijeme pandemije bitno se razlikovala onima koji žive u stanovima ili u kućama. Više kvadrata, u takvim razdobljima predstavlja i više slobode. Veća stambena površina, te vlastita okućnica i po mogućnosti i vlastiti vrt u tom su razdoblju predstavljali i veću zonu kretanja unutar sigurnih granica.

Podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako su kuće tijekom travnja u prosjeku bile oko 24 posto jeftinije nego stanovi, a najveća razlika u njihovim cijenama zabilježena je u Opatiji i Zagrebu.

Podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako su cijene zagrebačkih kuća u prosjeku oglašavane po 1361 euro što je čak 774 eura po kvadratu jeftinije od tamošnjih stanova.

Ivana Čikić iz agencije za nekretnine Dom ekspert d.o.o. za oglasnik Crozilla.com rekla je kako je, kada se govori o prodaji nekretnina, korona virus i kod njih promijenio sliku potražnje. „Klijenti nas zovu za nekretnine niže vrijednosti: građevna zemljišta za gradnju obiteljske kuće, vikendice, odnosno kuće za odmor koje kupci planiraju urediti za trajno stanovanje.“ – rekla je Čikić za Crozilla.com te dodala: „Kuće više vrijednosti koje smo prethodno prodavali, i to vrijednosti oko stotinjak tisuća eura su sada stavljene postrani. Vjerojatno kupci za takve nekretnine čekaju novi val subvencija preko APN-a. Nije do kraja jasno jesu li ove promjene nastale zbog korona virusa ili zbog najavljenih subvencija za rujan.“

Sergio Serdarušić iz agencije za nekretnine Eurovilla d.o.o. za oglasnik Crozilla.com rekao je kako se nekretnine kupuju i dalje, ali je dinamika dosta manja jer su kupci oprezniji. „Više se traže stanovi u novijim gradnjama, iznenađujuće je porasla potražnja za zemljištima za gradnju kuće. Jedan od razloga je izolacija u karanteni.“