Početna Događanja Konvencija azijske kulture „Pandakon 2019.“

Konvencija azijske kulture „Pandakon 2019.“

442
0

Konvencija azijske kulture „Pandakon 2019.“ će se ove godine održati 14. – 15. rujna, (subota i  nedjelja), na vanjskim i u unutrašnjim prostorima zagrebačkog kluba Močvara.

Ove godine organizatori su se vratili početnim korjenima konvencije, te se tematski vezali isključivo uz Japan. Nadahnuće za ovogodišnje izdanje je Edo period japanske povijesti, najpoznatiji široj publici po samurajima. Edo period vremenski pokriva godine od 1603. do 1868., a najčešće se uz njega spominje najpoznatiji shogun (vladar) Tokugawa Ieyasu. Period obilježuju ekonomski rast, strogi socijalni poredak, izoliranje od stranih utjecaja, no isto tako i stabilni rast populacije, periode mira bez ratovanja, te uživanje u kulturi, zabavi te umjetnosti. Naravno, u tom periodu, poznatom još i kao Tokugawa shogunatu, su najpopularniji bili vladari sa svojim ratnicima iliti samurajima, te svim pričama koje su proizašle iz tog dijela japanske povijesti, i Bushido načinu života.

Sudjelovanju u programu pridružile su se i udruge Makoto, te Ichidan udruge, koji će nas provesti kroz pojedine dijelove Edo perioda sa predavanjima o samurajima, origamiju iz Edo perioda, i presjeku japanske animacije koja se bavi temama samuraja, a uz njih imamo i pojedinačne nastupe suradnika, Udrugu Talus s boardgame igraonom, Crouch Guard donosi multimedijalnu igraonicu, te gostuju KCE Events, s vrlo popularnim plesnim radionicama.

Svaki dan donosi posebnosti, pa tako nam u goste dolaze kolege iz Siska, koji inače organiziraju SKON, i održati će kviz za sve ljubitelje Japana. U nedjelju imamo dva predstavljanja borilačkih vještina, Društvo japanskog mačevanja KIAI, koji su nam ujedno jedni od sponzora ove godine, te Kyokushinaki Karate Masoyama Zagreb-Gajnice. U programu se nalaze i dva panela, te par interaktivnih aktivnosti, i naravno nezaobilazno cosplay natjecanje, koje uvijek donosi sa sobom pregršt raznoraznih likova i karaktera koje posjetitelji predstavljaju, a natječu se za vrijedne nagrade sponzora: „Here Be Dragons“ (generalni sponzor), „Evergreen sushi“, „Time Restaurant & Bar“, te „Exit Games – Escape Rooms“ iz Zagreba.

U večernjem programu ponovno se zabavljamo uz karaoke i Just Dance dionice, koje uvijek donose zagarantiranu zabavu na plesnom podiju, nakon čega slijedi glazbeni party.

Pozivamo sve ljubitelje svega japanskog i ostalih azijskih zanimljivosti da nam se pridruže bez obzira na godine. Ulaz na konvenciju je simboličnih 15,00 kuna po danu. Na web stranici Pandakona dostupne su informacije o programu, aktivnostima te programska satnica: http://pandakon.wordpress.com