Početna Moj Zagreb Istraživanje: Koliko su mladi u Zagrebu informirani o Europskoj uniji?

Istraživanje: Koliko su mladi u Zagrebu informirani o Europskoj uniji?

1167
0

Ulazak Hrvatske u Europsku uniju trebao bi imati mnoge pogodnosti upravo za mlade, a posebno za studente. Kako se još od ljeta informiralo, odnosno promoviralo putem televizijskih spotova, ulaskom u Europsku uniju mogli bi slobodno putovati Europom bez putovnice, studirati uz stipendije Europske unije u bilo kojoj državi članici, jeftinije komunicirati mobitelom s europskim kolegama itd. Istražili smo: Jesu li ove mogućnosti privukle mlade i studente Sveučilišta u Zagrebu ili su u pozadini njihovih stavova o ulasku u Europsku uniju neki drugi razlozi? Upitali smo ih hoće li se 22. siječnja odazvati referendumu, te jesu li se (dovoljno) informirali prije glasovanja.

Foto: shutterstock
Foto: shutterstock

Nina Rokvić s Fakulteta političkih znanosti glasovat će na referendumu i to za ulazak Hrvatske u Europsku uniju. Razlog tomu je što smatra da Hrvatska ovako lošim vodstvom ne može napredovati i treba pomoć Europske unije. Premda ne potpuno, smatra da se dovoljno informirala i to putem televizijskih priloga i internetskih portala, te dodaje da su mediji potvrdili njezine stavove.Andrea s Pravnog fakulteta kaže da je trenutno protiv ulaska u Europsku uniju, zbog negativnih informacija koje je nedavno čula. Informacije je saznala na televiziji, internetu i fakultetu. Kaže kako se nije informirala onoliko koliko je htjela, ali će izaći na referendum. I Ksenija Maletić s Ekonomskog fakulteta izaći će na referendum. Također je protiv ulaska Hrvatske u Europsku uniju zbog toga što se „EU i sama raspada, te bi plaćali tuđe dugove, a ništa nećemo dobiti osim bankrota“. Kaže da se dovoljno informirala, te da hrvatske građane mediji sa svih strana zatrpavaju porukama o „savršenstvu EU“.Marija Pranjić s Učiteljskog fakulteta glasovat će za ulazak u Europsku uniju, jer se nada boljoj situaciji nego što je ona trenutno. Također se informirala putem medija.

Student s Fakulteta strojarstva i brodogradnje kaže kako „generalno je za ulazak u EU“, ali razlog tomu nije što smatra da Hrvatska ne može bez Europske unije ili da je cilj Europske unije napredak Hrvatske, nego uglavnom zato što su protekle godine samostalnosti Hrvatske pokazale da ona ne ide u smjeru boljitka svojih građana. Smatra da bi članstvo u Europskoj uniji barem djelomično onemogućilo takvo postupanje političke elite. Neće glasovati, jer nije iz Zagreba, te dodaje da nije dovoljno informiran o Europskoj uniji, ali je dovoljno informiran o trenutnom stanju u Hrvatskoj.

Studentica Filozofskog fakulteta Sanja smatra kako bi bilo najbolje da se prvo stabilizira stanje u državi, a tek onda razmatra mogućnost ulaska u Europsku uniju, jer Hrvatska još uvijek nije spremna na takav korak. „Mediji, nažalost, prenose samo ono pozitivno što nam donosi Unija i možda, po nalogu viših sila, ne daju na uvid negativnu stranu koja najviše zahvaća  gospodarske i socijalne reforme koje ćemo teško prihvatiti.“ Nadalje ističe kako je „narod informiran o pogodnostima koje nudi EU, no ne i o nedostacima“, ali će na referendumu ipak podržati ulazak Hrvatske u Europsku uniju.Naša sljedeća sugovornica Vesna, bivša studentica Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, smatra kako ne postoji zajednica (bilo kakva, pa tako i Europska unija) u kojoj bi samo jedna strana davala. Sumnja u pogodnosti koje će nam davati, a da mi pritom nećemo ništa trebati uzvraćati. Razlog svojim sumnjama vidi u neinformiranju građana te, kako ističe, „kada se pokušate uopće informirati, ionako čujete samo pozitivne strane ulaska“. Nadodaje kako „mi, recimo to tako, mali ljudi, ne znamo kako to bude, zapravo, utjecalo na nas, tj. što gubimo, a što dobivamo ulaskom i iz tog razloga sam protiv ulaska“.  Bogdan s Hrvatskih studija svjestan je kako se mišljenja zaista razilaze po pitanju pristupa Hrvatske u Europsku uniju. „Moramo biti svjesni i toga da jako malo ljudi uopće zna kako Europska unija funkcionira i što piše u Lisabonskom ugovoru.“

Dodaje da je „Hrvatska suverena zemlja i to će i ostati, ukoliko uđe u EU“. Pozitivnim smatra to što bi ulaskom u Europsku uniju političari, koji će nas voditi, biti oprezniji i, kako se nada, raditi pametnije poteze. „Ovo plašenje, kako nas pritišću, žele nam sve oduzeti i pokupovati, je bez veze. Diplomatski pritisci su konstanti bili i prije, a sve ostalo u našim je rukama, tj. kako će se naša strana postaviti, kako ne bismo opet uletjeli kao guske u maglu“, kaže. Također, potvrđuje kako ga smetaju reklame za Europsku uniju, jer ne govore sve: „Jasno mi je da se radi o marketingu, ali ne možete varati narod i uvesti ga bez znanja u takvu vrstu integracije.“. Na upit što će zaokružiti na referendumu, odgovorio je: „Ne znam još hoću li zaokružiti da ili ne, ali znam da odluka neće biti ishitrena, te da ću iskoristiti vrijeme koje je ostalo do referenduma, kako bih saznao više i donio osobnu odluku.“. Ono što ga veseli je i to da će biti posla u medijima, te da će se tržište sigurno proširiti. „Ako ne uđemo sada, treba napraviti nekakav plan za suživot s jednom takvom organizacijom u susjedstvu.“, kaže Bogdan.

Još jedan student s Hrvatskih studija Domagoj Morić detaljne je informacije o Europskoj uniji dobio prošavši osnovni i napredni trening iz edukacije o Europskoj uniji u Forumu za slobodu odgoja, te je sam na kraju postao trener u tom programu. Izaći će na referendum, jer to smatra obavezom svakog građana Republike Hrvatske i zato što o tome ovisi naša budućnost. Pritom će glasovati za ulazak u Europsku uniju, a kao razloge navodi: „Biti ćemo jači na političkoj globalnoj sceni, imat ćemo zajedničko tržište, moći ćemo putovati bez upotrebe putovnica, zaposliti se u zemljama EU, a studenti će moći studirati na fakultetima u EU pod istim uvjetima kao i studenti određene države članice.“. Dodaje da će se ulaskom u Europsku uniju ukinuti i granice, zbog čega će prilikom uvoza iz Europske unije biti manje troškova.

Zaključuje važnom činjenicom da „prema odredbama Lisabonskog ugovora, Hrvatska može izaći iz EU-a, ako se pokaže da je ulaskom više izgubila, nego dobila“.Studentica Ekonomskog fakulteta, koja je htjela ostati anonimna, rekla je da se o Europskoj uniji informirala otkad je počela čitati novine kao desetogodišnjakinja, što znači da već godinama pomalo sluša i čita o tome. Izaći će na referendum i glasovati za ulazak, jer smatra da „nema smisla sada, kada je sve gotovo, o tome raspravljati“. Upitala je zašto smo se pripremali tolike godine, ako ne mislimo ući.

Studentica novinarstva na Fakultetu političkih znanosti Mirna Brekalo ističe da je slušala kolegij Politički sustav Europske unije, bila na više predavanja, okruglih stolova i seminara o toj temi, pročitala određene novinske članke, sudjelovala u formalnim i neformalnim debatama i informirala se preko interneta. Na referendumu će glasovati za ulazak u Europsku uniju, jer smatra da je to za obrazovane mlade ljude najbolje rješenje. Naglašava da će se otvoriti više mogućnosti i radnih mjesta. „Smatram da Hrvatska povijesno i geografski pripada Europi, te da joj je zbog tih čimbenika tamo i mjesto. Mislim da će nam novac iz fondova i nova trgovinska rješenja koristiti, jer sami na tržištu, nažalost, ne možemo biti konkurentni. Također, mislim da je dosadašnji put Hrvatske u EU već polučio pozitivne rezultate, jer su provedbe i reforme, koje smo morali ispuniti, već poboljšale život u našoj državi.“, dodaje. Teddea Pisek s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta kaže da je od medija dobivala dobru sliku o ulasku u Europsku uniju, a od članova obitelji lošu sliku. Neće izaći na referendum, jer, kako kaže, ispiti su joj važniji od toga. Također, ne zna za što se odlučiti. „S poslovne strane, kao buduća fakultetski obrazovana osoba imala bih više koristi od EU, ali npr. moj tata, koji je više u poljoprivredi i živi na selu, neće s time složiti, jer misli da će EU uništiti našu baštinu i da ćemo postati dio jedne velike mašinerije.“, dodaje.Teddein fakultetski kolega Mladen Miletić informirao se o Europskoj uniji putem interneta i televizije. Ne planira izaći na referendum zbog obveza, ali kada bi izašao, glasao bi protiv, jer ne vidi nikakvu dobit za Hrvatsku. Slikovito je opisao razloge: „Koliko mi govore moje informacije, EU propada i nema smisla penjati se na bolesnog konja, jer kada s njega padneš, boli više, nego što bi boljelo da si ostao na tlu“. ( Matea Kos, Maja Kuzelj i Jelena Šaško)