Početna Moj Zagreb Zagreb.hr Kiša nije uzrokovala probleme, stožeri ipak pripravni

Kiša nije uzrokovala probleme, stožeri ipak pripravni

640
0

Autor:
Hina/Online Zagreb

Sava prije tjedan dana (foto: Saša Zinaja /Medijska mreža)Kiša koja je jučer i noćas padala u Hrvatskoj nije izazvala dodatne probleme, izvijestila je jutros Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS).

Prema sadašnjim podacima, u Zagrebačkoj županiji i u gradu Zagrebu nije bilo problema od jučerašnje i noćašnje kiše.

Na velikogoričkom području, koje je prošlog vikenda poplavljeno, stanje se stabilizira te jučerašnje i noćašnje kiše nisu izazvale nikakve dodatne probleme.

U naselju Čička Poljana voda se povukla s ulica, a u tijeku su ispumpavanja vode iz obiteljskih kuća i gospodarskih objekata, navode u DUZS-u.

Ističu da su stožeri zaštite i spašavanja na svim razinama u stanju pripravnosti, kao i operativni sustavi zaštite i spašavanja.

Iako je sinoć došlo do naglog porasta vodostaja rijeke Save od Jesenica do Zagreba, za otprilike dva metra, on nije dosegnuo razinu za proglašenja redovnih mjera obrane od poplava, izjavio je zamjenik rukovoditelja obrane od poplava za vodno područje sliva rijeke Save Zoran Čavlović. Uspostavljane su samo mjere pripremnog stanja na vodomjeru Jesenice, Zagreb i Rugvica.

Vodostaj rijeke Save na vodomjeru Jesenice dosegnuo je maksimum u pet sati ujutro u iznosu od 329 cm i od tada je u padu te je u 8 sati bio 221 cm, rekao je Čavlović. Vodostaj rijeke Save u Zagrebu trenutačno iznosi 226 cm i očekuje se njegov maksimum u slijedećih nekoliko sati, ali ne bi trebao biti veći od 240 cm.

Što se tiče ostatka Hrvatske, u Istarskoj županiji, gdje su velike količine oborina izazvale jučer ujutro poplave, stanje se stabilizira te su u tijeku ispumpavanja vode iz poplavljenih objekata.

Na trogirskom području kiša je jučer prouzročila plavljenje nekoliko podrumskih i prizemnih prostorija, a na dubrovačkom području voda je prodrla u nekoliko objekata.