Početna Događanja U kina stiže Matanićev horor film Egzorcizam

U kina stiže Matanićev horor film Egzorcizam

1129
0

Zagrebačka premijera filma Dalibora Matanića ‘Egzorcizam’, održana je u subotu u prepunom Kaptol boutique cinema pred publikom željnom prvog hrvatskog horora. Egzorcizam je film snimljen prema istinitom događaju. Početkom rujna prošle godine, nakon što je Matanić u Istarskom narodnom kazalištu počeo raditi na predstavi čija je tema egzorcizam, do autorske ekipe je došla informacija o ritualu egzorcizma koji je tih dana održan u Vodnjanu nad mladom djevojkom, ali je zataškan. Redatelj i ekipa počinju istraživati slučaj i dolaze do začuđujućih informacija koje odlučuju pretočiti u film. Obred koji oslobađa pojedince opsjednute sotonom je Mataniću poslužio kao metafora zajedničke borbe religije i ateizma protiv zla kao jedinog mogućeg rješenja za opstanak suvremenog društva.

U fokusu Matanićevog psihološkog horora je Maša Artuković, mlada djevojka čija sestra Vera, ogrezla u vjerski fanatizam, posumnjavši da joj je mlađa sestra opsjednuta sotonom odluči organizirati ritual egzorcizma uz pomoć svećenika koji se sprema provesti svoj prvi obred egzorcizma. Ritualu prisustvuje i psihijatrica Sofija, koja ne skriva svoju odbojnost prema religiji. Na ritualu egzorcizma nepozvana prisustvuje i Obiteljska TV, katolička konzervativna televizija čiji novinarka pokušava raskrinkati egzorcizam kao metodu kojoj nema mjesta u modernoj hrvatskoj crkvi, te snimatelj koji Mašu poznaje iz djetinjstva.

Osim autora filma Dalibora Matanića, na premijeri su se našli i glumci filma Nika Ivančić, Senka Bulić, Janko Popović Volarić, Marko Braić, Lana Gojak te brojne kolege glumci Goran Grgić, Marija Cvitanović, Ivica Pucar, Tihana Lazović, Bojan Navojec, Csilla Barath Bastaić i redatelji Ivona Juka, Hrvoje Hribar i Vinko Brešan.

Distribucija u kinima kreće 9.11. Film je sniman u produkciji Kinogerile a za distribuciju je zaslužan 2i Film.