Početna Moj Zagreb Novosti Keramička pločica u Marićevom prolazu

Keramička pločica u Marićevom prolazu [FOTO]

2808
1

Foto: Ivan BrnčićSerbus!

Već sam nekolko puta reko zakaj volim Zagreb, zar ne? Volim Zagreb zbog svega što Zagreb je ali i zbog svih onih naoko neprimjetnih sitnica koje skrivaju neku svoju priču.

Neki vele da sam čudak jer me zanimaju sitnice, detalji, možda nebitne stvari. Ali samo da znate, ja se zabavljam dok istražujem odgovore na pitanja kako, kada, zakaj. I kaj više saznam to sam veseliji, i u ovom ću vam pisanju pokazat na kaj mislim.

Već sam ranije spomenuo kak Zagreb skriva mnogo detalja, priča i zanimljivosti pokraj kojih prolazimo svaki dan a da nismo toga svjesni. Tako sam ja xy puta prošel (vjerujem i mnogi od vas) kroz Marićev prolaz. U prolazu kaj spaja Prašku sa Gajevom svaki put kao da vidim nešto novo.

Foto: Ivan Brnčić

Marićev prolaz je prolaz zgrade tvrtke Shell, a autor zgrade je Rudolf Lubynski (najpoznatije njegovo djelo je zgrada Hrvatskog Državnog Arhiva na Marulićevom trgu). Zgrada Shell je prva poslovna zgrada u Zagrebu, izgrađena početkom 30-ih godina prošlog stoljeća i zaštićeno je kulturno dobro.

Ali gdje su tu sitnice?

Hodajući prolazom jednom mi je zapel za oko mali detalj – pločica na podu na kojoj piše Zagorka d.d. Zagreb. I vjerojatno bi skroz zaboravil na to da nisam u Klaićevoj, sasvim slučajno, jednom prilikom ugledao pločicu u dosta lošem stanju na kojoj zanimljivim fontom piše Tvornica Zagorka.

Foto: Ivan Brnčić

I tad se bacih u potragu, a rezultat te potrage i istraživanja je sljedeći:
„Zagorka d.d.“ je firma koja je osnovana 1. lipnja 1948. u Zagrebu pod nazivom “Gradsko pećarsko i keramičarsko poduzeće” sa sjedištem u tadašnjoj ulici Prilaz JNA 30 (danas je to Deželićeva). Pet godina poslije, 1. srpnja 1953. spaja se sa „Zagorkom“ iz Bedekovčine i mijenja ime u “Zagorka, industrija glinenih proizvoda, pogon Zagreb”. Mijenjali su ime još par puta (Zanatsko-pećarsko-keramičarsko i derams-ksilolist poduzeće “Zagorka“, “Novogradnja Zagorka”, ”keramičko-pećarsko poduzeće”) kao i  sjedište seljenjem u Trakošćansku.

Foto: Ivan Brnčić

A firma „Zagorka“ iz Bedekovčine, također ima zanimljiv detalj u svojoj povijesti – to je prva hrvatska tvornica glinenih i šamotnih peći koja je počela s radom još daleke 1889 godine. Tako možemo naći i taj “potpis” u zagrebačkim haustorima, kao prije spomenuti onaj u Klaićevoj.

Osim ovih pločica, počel sam gledati po haustorima koji imaju mozaične podove s raznim pločicama i tražit “potpise”.

Na Britancu (Zanatlijski dom) i u Bogovoićevoj (Profil) primjetil sam još jedno ime – Armin Schreiner. Njegovo ime morete videti na jednoj staroj fotografiji kavane Corso (ugao Ilice i Gundulićeve). I evo opet dolazim do materijala za istraživanje.

Armin Schreiner rođen je u Zagrebu 1874. godine. Bil je bogati zagrebački industrijalac, bankar, posjednik nekoliko tvornica (između ostalog i ciglane Zagorka, koja je predhodnica današnjeg Tondach Hrvatska). Bio je židovski aktivist i član prve masonske židovske lože u Zagrebu. Ubijen je u Jasenovcu 1941.

Nadam se da vam je sada malo jasnije zakaj volim sitnice. Iz slučajnog pogleda na naizgled običnu pločicu na podu došao sam do zanimljivih priča. O kako volim ovaj svoj hobi! Tko zna kakav će me slijedeći detalj potaknut na istraživanje i otkriti zanimljivu priču. Kad se to dogodi obećajem da ću je podijeliti s vama.

Ostajte mi dobro, najte kaj zamerit i do sljedećeg čitanja lijep pozdrav.

Ivan Brnčić

1 Komentar

Comments are closed.