Početna Izbor Kako učiniti da vam vožnja u javnom prijevozu brže prođe?

Kako učiniti da vam vožnja u javnom prijevozu brže prođe?

Tramvaj na Trgu kralja Tomislava

Zaposleni građani Zagreba mnogo vremena provode u prometu, a za one koji koriste javni prijevoz donosimo nekoliko ideja kako skratiti vrijeme, dok čekate da se tramvaj ili autobus probiju između bezbroj semafora do vaše destinacije…

Gust promet nezaobilazan je dio urbanog života, a čak i ako nema gužvi na cestama distance u gradovima su takve da vam zapravo treba dosta vremena da se s jednog mjesta prebacite na drugo.

Ako ste vozač automobila tada vam možda i neće biti toliko dosadno, jer morate u svakom trenutku paziti što rade drugi sudionici u prometu, a eventualno se možete opustiti slušajući radio.

No, ako koristite javni prijevoz kao što to rade stotine tisuća naših sugrađana, tada nećete imati vozačku odgovornost, a na vama je samo pronaći način kako skratiti vrijeme u autobusu ili tramvaju, kako biste dobili osjećaj da je vaša vožnja trajala kraće od očekivanog.

Baš zbog toga donosimo nekoliko ideja kako “ubiti” dvadeset minuta ili više dok ste u javnom prijevozu, što će vam popraviti cjelokupno iskustvo vožnje do željene destinacije.

Dopisivanje

Što zbog posla, što zbog drugih obaveza često ne stignemo održavati komunikaciju sa svim dragim ljudima koje poznajemo. No, vrijeme provedeno u javnom prijevozu idealno je za dopisivanje s onima koje dugo nismo čuli, kako bismo im pokazali da nam je stalo.

Tipkanje poruka uočit ćete u svim dijelovima tramvaja i autobusa pa se ne radi o nečemu što ne rade i drugi. Alternativa tome je telefonski razgovor kojim također možete skratiti vrijeme, ali imajte na umu da će vas čuti pola tramvaja, a vi od prometne buke možda nećete razumjeti svaku riječ sugovornika, zbog čega je dopisivanje ipak bolja opcija.

Slušanje muzike

Slušalice su izum koji nam omogućuje da se isključimo iz svog okruženja i uživamo u muzici koja nas ispunjava pozitivnim emocijama.

To svakako vrijedi i za javni prijevoz, u kojem mnogi krate vrijeme upravo slušanjem muzike pa možete i vi. Samo se pobrinite da ipak pretjerano ne pojačate zvuk u slušalicama, jer čut će što slušate cijeli tramvaj. Greška je to kojoj su posljednjih godina najskloniji tinejdžeri zaljubljeni u turbo folk, ali i oni u tamnim majicama, koji uživaju u žestokom zvuku gitare..

Promatranje ljudi

Ponekad se ne morate isključiti od okoline da bi vam bilo zabavno u javnom prijevozu. Naime, svaki tramvaj ili autobus okuplja pregršt različitih ljudi, što može biti vrlo zanimljivo promatrati.

Bilo da vas fasciniraju čudaci ili estetski besprijekorna ljudska bića, imat ćete u što gledati za vrijeme vožnje pa to svakako imajte na umu, ako vam dopisivanje ili slušanje muzike ne pruža dovoljno zadovoljstva.

Provjeravanje vijesti

Naravno, javni prijevoz može biti i prilika da ulovimo zaostatke, odnosno provjerimo mailove koji su nam stigli, kao i digitalni rokovnik, a “ubiti” vrijeme možemo i praćenjem aktualnosti iz Hrvatske ili svijeta.

Bilo da koristite društvene mreže ili prepuštate Googleu da vam servira vijesti, uvijek je pred vama beskonačno dugačak “feed” s različitim informacijama koje u javnom prijevozu možete pregledavati, uz koje će vam brzo proći vrijeme na putu do stanice na kojoj izlazite.

Igranje igara

Ako uživate u igrama na sreću ili se želite zabaviti jednostavnom igrom na društvenim mrežama, javni prijevoz je odlično mjesto da iskušate svoju pronicljivost, znanje i vještinu.

Za tramvaj, autobus ili eventualno vlak preporučuju se one igre koje ne traže previše strateškog razmišljanja, odnosno one kojima je moguće ovladati uz minimalnu koncentraciju.

Upravo to vam donose hrvatske internetske kockarnice poput PSK, pogotovo ako uživate u igranju grafički dotjeranih slotova. Samo obavezno isključite zvuk, jer ne moraju svi znati u kakvim igrama strastveno uživate tijekom svog slobodnog vremena.

Čitanje knjige

Za kraj, spomenimo naravno i knjigu, kao odličan izvor zabave u javnom prijevozu, koja se može pobrinuti i za usvajanje vrijednih novih znanja i vještina.

Ako imate klasičnu knjigu u rukama s čvrstim koricama, možda će vam drugi putnici pokušavati čitati preko ramena, ali to vas ne bi trebalo izbaciti iz takta, jer ako se radi o zanimljivom štivu brzo ćete se isključiti od okoline i iznenaditi se kad se u sljedećem trenu nađete na vašoj destinaciji.

U današnje vrijeme knjige možete čitati i u digitalnom obliku, putem Kindlea ili tableta, čime ćete osigurati više privatnosti i smanjiti teret koji vučete okolo. Dodajmo još tome i treću mogućnost, a to su audio knjige koje možete slušati uz pomoć slušalica, koje baš u javnom prijevozu mogu biti idealan način kako skratiti vrijeme.