Početna Novosti Kako pomoći djeci da se odupru pušenju?

Kako pomoći djeci da se odupru pušenju?

1440
0
Kako pomoći djeci u borbi protiv pušenja
Foto: Pixabay

U srijedu 18. veljače u Hrvatskoj je obilježen Nacionalni dan protiv pušenja – Dan bez duhanskog dima. U povodu toga, Poliklinika za dušne bolesti u subotu 21. veljače na tri sata otvara svoja vrata i nudi mogućnost nekoliko osnovnih pregleda poput spirometrije ili RTG-a pluća i sl.

Osim toga, 23. i 24. veljače djelatnici Odjela za javno zdravstvo, Službe za javno zdravstvo Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar organizirali su dvije interaktivne radionice primarne prevencije pušenja za učenike sedmih razreda Osnovne škole “Voltino”.

Kako pomoći djeci u “borbi” s okolinom?

Osim poruka o štetnosti duhanskih proizvoda, djeca će kroz radionice učiti i o tome kako se oduprijeti pritisku vršnjaka, kako protumačiti pušenje svojih roditelja i ne povesti se za njihovim primjerom te čak i na koji način pomoći prijatelju koji s pušenjem tek počinje.

Pripremljena je i brošura “Pomozi prijatelju da prestane pušiti” koja nudi pregršt korisnik savjeta o tome kako razumjeti vršnjaka/prijatelja koji puši te kako ga motivirati na prestanak pušenja i pružiti mu potporu tijekom krize.

Za roditelje je pripremljena brošura “Kako možemo pomoći djeci da se odupru pušenju?” koja ukazuje na važnost pruženja pozitivnog primjera djeci, ali i otvorenog, iskrenog i argumentiranog razgovora s njima. Brošura također daje savjete o tome kako praktično i učinkovito učiti djecu da brinu o svom zdravlju te na koji način reagirati prilikom spoznaje da njihovo dijete puši.

Brošure i letak Škole nepušenja dostupne su u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Dr.Andrija Štampar (Mirogojska cesta 16) te na njihovoj službenoj web stranici NASTAVNI ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO DR. ANDRIJA ŠTAMPAR.

Kako pomoći djeci u borbi protiv pušenja
Foto: Pixabay