Početna Mozaik Kako je poker postao tako popularan u Hrvatskoj?

Kako je poker postao tako popularan u Hrvatskoj?

58
0

Poker je u zadnjih 15-ak godina postao najpopularnija kartaška igra na svijetu, a proširio se od svojih jednostavnih početaka do gotovo neizostavnog dijela svakodnevice milijuna i milijuna ljudi. Nadahnuo je glazbu, filmove i romane te zavirio gotovo u svaku sferu kulture. Kroz njegov razvoj, ona standardna verzija pokera koju znamo razgranala se na više od deset drugih verzija, ali najigranija je definitivno Texas Hold ‘Em verzija. Najviše igrača danas ovu zabavnu igru igra online, budući da se putem Interneta može pronaći na stotine različitih platformi za poker. Međutim, kada se vidi trenutna razina popularnosti koju poker uživa, postavlja se pitanje kako je on zapravo postao toliko popularan u svijetu i u Hrvatskoj.

Sve počinje sa Sjedinjenim Američkim Državama

Značajan dio onoga što čini poker toliko popularnim je razina izloženosti koju je stekao. On je daleko najizloženiji kroz godine bio u Sjedinjenim Američkim Državama, a budući da ta zemlja ima jak utjecaj na čitav svijet, vrlo brzo su i drugi pokušali replicirati ono što se događa preko oceana. Naime, iako natjecanja kao World Series Of Poker (WSOP) okupljaju najbolje igrače pokera iz čitavog svijeta, u Americi su shvatili da bi prijenosi tog te drugih sličnih natjecanja mogli privući velik broj gledatelja i bili su apsolutno u pravu. Natjecanja u pokeru bila su vrlo gledana, a ljudi su polako počeli voljeti tu igru. Sve je više postajala omiljen način zabave među prijateljima, a mnogi su se odlučili i okušati igrajući online ili u lokalnom casinu.

Moneymaker je učinio da svi vjeruju

Možda i najbolja stvar koja se ikad dogodila za popularizaciju pokera došla je 2003. godine. Te je godine upravo na spomenutom natjecanju World Series Of Poker slavio Chris Moneymaker i pokrenuo lavinu koju više ništa nije moglo zaustaviti. Naime, na tako velikim turnirima jednostavno nije bilo mjesta za amaterske igrače, a kada bi se i pojavili, ne bi mogli konkurirati profesionalnim igračima koji bi ih dokrajčili svojom vještinom. Moneymaker je bio jedan od tih amatera koji je svoje pravo nastupa na WSOP-u stekao igrajući online turnire za čije je ulaznice potrošio 86 dolara. Ono što je šokiralo sve je bio trenutak kada je ovaj anonimni igrač osvojio čitav WSOP turnir i sa sobom odnio dva i pol milijuna dolara. Od tog trena poker je počeo bilježiti tisuće novih igrača svakog dana, a oni su potaknuti Moneymakerovim uspjehom shvatili da u pokeru svi imaju šansu i odlučili se okušati.

Poker u Hrvatskoj

Poker je nešto kasnije dosegnuo svoj vrhunac popularnosti u Hrvatskoj. Možemo reći kako je donedavno ta igra smatrana igrom na sreću i kockanjem, a to nije uvijek bilo baš društveno prihvatljivo. Ipak, par je faktora drastično povećalo popularnost te igre u Hrvatskoj. Jedan od njih je definitivno bilo upravo prikazivanje spomenutih velikih turnira i inozemnih natjecanja na jednoj od hrvatskih televizija, dok su drugi razlozi bili zabavne pokeraške igre koje su bile dozvoljene i za maloljetne osobe, mahom putem društvene mreže Facebook. Poker je sada jedna sasvim normalna aktivnost u Hrvata, a imamo i mnogo vodiča, tutoriala, platformi i stranica poput online poker Croatia koje nas uče ovoj igri i pružaju nam mogućnosti zarade putem nje.

Postao je dio svakodnevice

Na kraju vrijedi istaknuti kako je poprilično očito da je poker danas postao dio naše svakodnevice. Čak su i neki izrazi poput “poker face” i “all in” postali dio standardnog vokabulara mnogih ljudi, a neki od njih nikad nisu niti igrali ovu igru. Kao što je to bilo dosad, tako će i u bliskoj i daljnjoj budućnosti biti izuzetno zanimljivo pratiti razvoj ove igre i kako će se kroz godine kretati njezina razina popularnosti u Hrvatskoj, ali i u svijetu.