Početna Vijesti Zanimljivosti Kako Hrvati voze?

Kako Hrvati voze? [Video]

1192
0

Istraživanje pokazuje kako se po domaćim cestama vozio neoprezno, s tim da se najviše prekršaja čini istovremenom vožnjom i telefoniranjem.

U prostorijama HAC-a na konferenciji za novinare predstavljen je novi hrvatski jedinstveni proizvod ZONA – kreiran u suradnji HAK-a, Euroherc osiguranja i Jadranskog osiguranja.

Naime, uz ZONU  – građani su još sigurniji, kako ističe Davor Novak iz HAC-a.

”Vozači, bez obzira što se sebe smatraju dobrim vozačima, bez obzira što smatraju da svojim ponašanjem mogu utjecati na sigurnost u prometu, i dalje voze pod utjecajem alkohola, telefoniraju za vrijeme vožnje, odnosno čine sedam rizičnih ponašanja u prometu”, pojasnio je Nenad Zuber iz HAC-a.


”Sve ono što za vrijeme vožnje može odvratiti pozornost vozaču od nadzora konkretne situacije i upravljanja vozilom, bitno narušava sigurnost u prometu”, komentirao je Zuber, navodeći kao primjer telefoniranje za vrijeme vožnje.


”To je proizvod za skeptike, ljude koji ne koriste pojas. Želimo pokazati da i uz ovaj pojas ljudi su još sigurniji te pri prevrtanju automobila, ostaju neozlijeđeni”, kaže Novak.


”Pojas služi u dvije osnovne situacije, a to je pri udaru vozila u prepreku kada se vozilo trenutačno zaustavlja te kada vozilo izlijeće sa ceste”, istaknuo je Novak i dodao: ”pojas daleko više koristi nego što može zasmetati prilikom, primjerice, izlaska iz vozila”.


Tim povodom prezentirano je i HAK-ovo istraživanje o navikama hrvatskih vozača u kojem se pokazalo da 70 posto vozača sjeda za volan već umorno, dok ih 80 posto razgovara na mobitel za vrijeme vožnje.

Kako ističe Nenad Zuber iz HAC-a istraživanje je pokazalo da naši vozači imaju izgrađene stavove kako oprez u vožnji pomaže pri izbjegavanju nesreća ali da pak u praksi te stavove ne primjenjuju.

Najaviše prekršaja čine, kako istraživanje pokazuje, telefoniranjem za vrijeme vožnje.

Anketa HAC-a je pokazala da su vozači u kontinentalnoj rade najmanje prekršaja, a vozači u Zagrebu i većim gradovima su nesigurniji jer čine rizična ponašanja.


www.infopunkt.tv