Početna ZG vodič Izleti, obilasci “Kaj su jeli naši stari” možemo i mi od 27. kolovoza

“Kaj su jeli naši stari” možemo i mi od 27. kolovoza

1059
1

predstavljanje "Kaj su jeli naši stari" (Foto: Saša Zinaja /Medijska mreža)Kada ste razmišljali o izletu izvan Zagreba je li vam pao na pamet Vrbovec?

Gradić poznat po mesnoj industriji za 10-tak dana, točnije 27. kolovoza bit će domaćin jubilarne 30. kulinarsko-turističke manifestacije “Kaj su jeli naši stari”. E, pa ako do sada niste pronalazili previše razloga za posjet do 29. kolovoza sigurno ćete ga imati, poručuju organizatori koji su danas u Zagrebu predstavili što će nam sve pripremiti.

Trodnevno slavlje hrane

U grubo, već na svečanom otvorenju bit će hrane, folklora, starih zanata, radionica, izložbi, sporta, suvenira i zabave. Dan kasnije, u subotu 28. kolovoza članice 12 udruga žena okolnih vrbovečkih sela će na više lokacija prikazati tzv. “svečana jela našega kraja” najavila je direktorica Turističke zajednice Grada Vrbovca Ana Bakar. Lako ćete ih uočiti odjevene u narodne nošnje i osmjehom na licu, a ispred njih štandovi prepuni svega – na gradskom parkiralištu, u dvorištima… Nedjelja je rezervirana za “svakidašnjih jela”, jednostavna i zdrava, kakva bismo i danas rado češće konzumirali.

Vrbovečko slavlje tradicijske kuhinje prvi puta je održano 1980. godine na inicijativu tadašnje Konferencije aktiva žena i Turističke zajednice općine Vrbovec, a sa željom da se očuvaju narodna jela i običaji. Zahvaljujući ovoj manifestaciji koja ih svake godine barem nakratko otrgne od zaborava u tome se dijelom i uspjelo.

“Potepuh” vozi iz Zagreba i nazad

Dakle, ako odlučite za desetak dana put Vrbovca, za prijevoz ne morate brinuti. U subotu, 28. kolovoza i nedjelju, 29. kolovoza u 10.20 sati iz Zagreba za Vrbovec vozit će prigodni vlak “Potepuh”. Postaje su mu u Maksimiru, Sesvetama i Dugom Selu. Povratak za Zagreb iz Vrbovca je u 18.18 sati istoga dana.

I ove, kao i prethodnih godina, “Kaj su jeli naši stari” održava se pod visokim pokroviteljstvom hrvatske Vlade. Organizator je Turistička zajednica grada Vrbovca, suorganizatori Pučko otvoreno učilište i Gradska zajednica športskih udruga Vrbovec, a supokrovitelji su Zagrebačka županija, Turistička zajednica Zagrebačke županije te grad Vrbovec.

1 Komentar

  1. […] “Kaj su jeli naši stari” možemo i mi od 27. kolovoza Share var button = document.getElementById('facebook_share_link_14407') || document.getElementById('facebook_share_icon_14407') || document.getElementById('facebook_share_both_14407') || document.getElementById('facebook_share_button_14407'); if (button) { button.onclick = function(e) { var url = this.href.replace(/share.php/, 'sharer.php'); window.open(url,'sharer','toolbar=0,status=0,width=626,height=436'); return false; } if (button.id === 'facebook_share_button_14407') { button.onmouseover = function(){ this.style.color='#fff'; this.style.borderColor = '#295582'; this.style.backgroundColor = '#3b5998'; } button.onmouseout = function(){ this.style.color = '#3b5998'; this.style.borderColor = '#d8dfea'; this.style.backgroundColor = '#fff'; } } } […]

Comments are closed.