Početna Moj Zagreb Još samo godina dana do novog izgleda Zoološkog vrta Zagreb

Još samo godina dana do novog izgleda Zoološkog vrta Zagreb

Projekt „Modernizacija Zoološkog vrta u Zagrebu – prva faza“ započet u listopadu 2014. na pola je puta do završetka. Radovi napreduju po planu, pa se očekuje da bi ovim tempom zagrebački zoološki vrt u novom ruhu mogao zablistati već u rujnu 2016., istaknuli su danas predstavnici Ustanove Zoološki vrt grada Zagreba. Cilj projekta je povećati kvalitetu turističke ponude Grada Zagreba i Zoološkog vrta Zagreb izgradnjom novih atraktivnih sadržaja namijenjenih smještaju životinja i kvalitetnijem pružanju usluga posjetiteljima. Ukupna vrijednost projekta je 37.853.343,04 kn, od čega se čak 95%, odnosno 35.960.675,88 kn, financira sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj.

U proteklih jedanaest mjeseci projektni tim ispunio je niz preduvjeta neophodnih za uspješnu realizaciju projekta, pri čemu su najopsežniji poslovi obavljeni tijekom pripreme i provedbe postupaka javne nabave. Ugovoreno je preko 90% vrijednosti radova (28.032.166,10 kn) i usluga (2.328.883,50 kn) kroz provedenih 11 postupaka javne nabave, nakon čega su otvorena prva gradilišta. Dosad je realizirano oko 30% radova na edukacijskom centru, 30% radova na jedinstvenom centru koji objedinjuje restoran, odmorište i vidikovac, 45% radova na postavljanju novih ograda zoološkog vrta te 20% radova na volijeri za afričke ptice s biofilterom i 20% radova na Istočnom ulazu, dok je objekt centralne kotlovnice pred završetkom te započinje s probnim radom. Posebna pažnja prilikom projekta se posvećuje brizi o zaštiti i dobrobiti životinja, pa je dio životinja izmješten u druge zoološke vrtove. Tako je primjerice vrsta adax antilope trenutačno u Zoološkom vrtu Oradea (Rumunjska), a dva morska lava u Zoo vrtu Skopje. Po završetku projekta u Zoološkom će vrtu novu nastambu dobiti i dalmatinski pelikani, nedavno pristigla autohtona vrsta za koju će se moderna nastamba sagraditi na prvom otoku.

U Zoološkom vrtu ističu kako će modernizacija obogatiti turističku ponudu grada Zagreba, te građane Zagreba i okolice motivirati na učestalije posjete i dulje boravke u zelenoj oazi centra grada. Ravnateljica Davorka Maljković objasnila je da je jedan od ciljeva projekta povećanje broja posjetitelja s dosadašnjih 260.000 na 350.000 godišnje te povećanje broja korisnika edukacije sa 18.000 na 24.000 godišnje. „Modernizacijom gradimo temelje za uspješan rad zoološkog vrta u godinama koje dolaze te stvaramo prostor i ponudu u kojoj će uživati buduće generacije Zagrepčana i posjetitelja našeg grada. Želja nam je da to bude trajni proces i da različitim modelima suradnje i partnerstva s gospodarskim subjektima možemo osigurati kontinuitet unapređenja i izgleda i raznolikosti ponude Zoo vrta i izvan ovog projekta“, rekla je ravnateljica. Realizacijom ciljeva Projekta planirano je otvaranje 13 novih radnih mjesta uz nove poslovne prilike za male i srednje poduzetnike, bez obzira na to je li riječ o postojećim ili budućim dobavljačima radova, roba i usluga Zoološkom vrtu. U Zoološkom vrtu se nadaju da će poslovni potencijal osuvremenjene ustanove biti prepoznat od čega korist imaju svi, od turista i građana do javnog i privatnog sektora.

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here