Početna Vijesti Kultura Još dva dana “Poroka”

Još dva dana “Poroka”

867
0

Poroci Saše DimitrijevićaAko volite karikature nemojte ovoga vikenda propustiti priliku da vidite međunarodnu izložbu na temu poroka jer otvorena je samo do 10. srpnja u Klovićevim dvorima. Pokazano je stotinjak radova među kojima su karikature Nikole Listeša i Mojmira Mihatova, istaknutih hrvatski autora afirmiranih na međunarodnoj sceni.

Prvu nagradu na izložbi za koju su pristigle 744 karikature 331 autora iz 61 zemlje osvojio je Saša Dimitrijević iz Srbije. Najčešće crta novinsku karikaturu te politički i socijalno angažirane radove, a pobijedio je s karikaturom na kojoj Isus, simbol neporočnosti, sjedi sam za stolom na Posljednjoj večeri ispod znaka za zabranjeno pušenje dok dvanaest apostola vani puši. Prvo mjesto donijelo mu je 1000 eura.

Druga nagrada (500 eura) dodijeljena je pripala je ruskom karikaturistu Mikhailu Zlatkovskom za erotski obojen prikaz teme izložbe. Treću nagradu(300 eura) osvojio je Grahame Arnould iz Kanade za crtež pretilih Adama i Eve koji su pojeli velik dio zemaljske kugle u obliku jabuke.

Posebna priznanja dodijeljena su Darku Drljeviću (Crna Gora), Vladimiru Stankovskom (Srbija), Niku Titaniku (Hrvatska), Mikhailu Zlatkovskom (Rusija) i Hugu Nemetu (Srbija).

Predsjednik Hrvatskoga društva karikaturista Davor Trgovčević ocijenio je kako je ove godine bio odličan odziv autora unatoč relativno skromnom nagradnom fondu. Nagrade nisu ono što ih privlači, nego tradicija i kvalitetan katalog, rekao je.

U ocjenjivačkom sudu bili su povjesničar umjetnosti Frano Dulibić, karikaturist Ratko Maričić, dizajner Siniša Mareković, “stand up” komičar Pedja Bajović i karikaturist Marijan Pavičić.