Početna _playlist JFF: Iskrene priče s ljudskim licem

JFF: Iskrene priče s ljudskim licem

706
0

Autor:
Jasminka Kovačević
[email protected]

iz filma Ljubav za sakritiProlazi sedmi i posljednji dan Festivala židovskog filma i kada se budu zbrajali konačni njegovi rezultati uobičajena statistika neće biti dovoljna. Neće moći opisati vrhunska umjetnička i dokumentarna ostvarenja koja smo imali priliku vidjeti, niti će reći išta o tome koliko je ono što smo vidjeli promijenilo ili proširilo naša saznanja o holokaustu, o ženama koje su ga preživjele, o tako brojnim žrtvama najtežeg zločina u povijesti.

Najbolja filmska djela mogu imati veliki utjecaj, a upravo takva je ponudio je na 5. Festivalu židovskog filma naš oskarovac Branko Lustig. Nije tu riječ samo o filmovima koji su osvojili nagrade, nego o pričama s ljudskim licem, vrlo iskrenim, bez patetike.

Što smo mogli vidjeti i iz čega učiti

Emmyjem ovjenčano “Nasljeđe” oskarovca Jamesa Molla dokumentarac je o teškoj ostavštini ratnog zločinca Amona Goetha, zapovjednika koncentracijskog logora Plaszow. Njegova kćer Monika Hertwig nam otkriva kako se zapravo tek nakon filma “Schindlerova lista” počela suočavati s istinom.

O homoseksualcima kao žrtvama nacista počelo se veoma kasno govoriti u javnosti, tek 40-tak godina poslije Drugog svjetskog rata. Igrani film “Ljubav za sakriti” veoma je potresan, no nažalost nisu je svi željeli odgledati do kraja. Nekoliko posjetitelja otišlo je odmah na početku, nakon prve prilično nevine intimne scene dvojice muškaraca. Svi koji su odgledali film do kraja mogli su samo suosjećati sa žrtvama.

Ruth GruberDokumentarac “Ispred svoga vremena” upoznaje nas sa uzbudljivim životom Ruth Gruber. Rođena 1911. godine a već s 20 godina postala najmlađa osoba na svijetu s doktoratom. S 24 godine je počela je raditi kao inozemni dopisnik i fotoreporter za američke novine. Prisustvovala je Hitlerovu skupu 1931. godine, bila je prva novinarka koja je ušla na sovjetski Arktik 1935. godine, bila je prvi civil na Aljaskanskoj autocesti, pratila je 1000 izbjeglica holokausta od Napulja do New Yorka, izvještavala s Nürnberškog procesa, izvještavala je 1947. godine o napadu na brod “Exodus” na putu prema Izraelu…

Dvije od tri producentice filma iz SAD-a su došle na zagrebačku projekciju kojoj je bio nazočan i američki veleposlanik u Hrvatskoj James B. Foley. Ruth Gruber za snimanje filma završenog prije dvije godine sama je odabrala i redatelja i najbliže suradnike pa je rezultat je djelo napravljeno s puno ljubavi i znanja.

To su tek neki od 50-tak filmova što smo ih mogli vidjeti proteklih dana.

“Racija” – film koji osvaja publiku na festivalima

Večeras od 20 sati očekuju nas još “Sjećanja” mladog redatelja Joshue Kadisha, jedan od sedam kratkih filmova prikazanih kao dio programa “Studentski glasovi: oblikovanje konverzacije o genocidu i ljudskim pravima”. Film je s natjecanja koje je organizirao USC Shoah Foundation Institute i to na način da je pozvao studente Sveučilišta Južne Kalifornije da upotrijebe snimke iz Institutovog arhiva u kojem je oko 52.000 svjedočanstava preživjelih i drugih svjedoka. Filmovi su rađeni na teme: diskriminacija i nasilje, odgovor na genocid i uloga snimljenih ispovijesti svjedoka.

Večerašnji program bit će nastavljen igranim filmom “Racija”, rekonstrukcijom zbivanja iz 1942. godine u Parizu. Sve osobe u filmu su postojale i svi događaji, pa i oni najokrutniji, zbili su u stvarnosti. Snimljen je prošle godine i otada pobjeđuje na festivalima židovskog filma. Redateljica je Rose Bosch.

Oni koji nakon 115 minuta vrlo upečatljivog filma odluče još malo produžiti večernji izlazak na kraju će moći pogledati film “Maya” o mladoj glumici koja pripremajući se za ulogu promatra pacijente psihijatrijskog odjela umobolnice što mijenja njezin pogled na ulogu.

Ulaz na sve projekcije Festivala židovskog filma bio je slobodan, a tako će biti i večeras.

[youtube LAbCgjpP4Kg nolink]