Početna Izbor Jesam li ja radoholičar?

Jesam li ja radoholičar?

Prvi ste koji dolazite u ured i jedan od onih koji pozdravlja sve na odlasku i to u vrijeme dok sam niti ne razmišlja o mogućem završetku radnog vremena? Što je godišnji odmor bez e-maila i telefona na kojem ste stalno dostupni? Prva stvar nakon buđenja je pregledavanje e-mailova, a ujedno i zadnja prije dolaska na spavanje?

I dalje niste sigurni spadate li u kategoriju radoholičar, a jer se često smatra kako su to osobe koje samo „više vole“ svoj posao te su zato postale i ovisne o njemu, navodimo nekoliko najvažnijih osobina:

  1. Radoholičari najčešće pokušavaju raditi više stvari/poslova odjednom
  2. Radoholičari rade u timu samo ako baš moraju, a i tada većinu posla preuzimaju na sebe
  3. Teško se mire s činjenicom da ponekad stvari ne ispadnu točno onakve kakvima su ih zamislili
  4. Najčešće su opterećeni sitnicama, i lako se izbace iz takta
  5. Život izvan posla kao da niti ne postoji za njih

Jeste li probali sasvim iskreno odgovoriti na ove tvrdnje? Odgovorili ste pozitivno na većinu ili čak sve i sad više ne znate kako da si pomognete? Ako ste jako dugo bili zarobljeni u tijelu radoholičara i odlučili ste se za promjenu, krenite polako. Kad odlazite s posla možete ugasiti službeni mobitel. Na godišnjem odmoru odvojite točno određeno vrijeme kada ćete provjeravati što se na poslu događa (a ako ste u mogućnosti u potpunosti se isključite), na taj način vaši kolege će znati kada i u kojoj mjeri na vas mogu računati, a ostatak vremena ćete imati samo za sebe. Pronađite si novu zanimaciju osim posla, vježbajte, šetajte, slikajte, učite strani jezik… Početak je možda težak, no uskoro ćete početi uživati u novim aktivnostima. Naučit ćete bolje surađivati s drugim ljudima, postati fleksibilniji i prije svega zadovoljniji.

Izvor profitiraj.hr

1 Komentar

Comments are closed.