Početna Vijesti Kultura James Ivory večeras na projekciji svoga filma u MSU

James Ivory večeras na projekciji svoga filma u MSU

715
0

James IvoryVeliki američki redatelj James Ivory nakon boravka na Festivalu igranog filma u Puli, gdje mu je organizirana retrospektiva i uručena Zlatna Arena za životni doprinos filmskoj umjetnosti danas stiže u Art-kino Metropolis Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, gdje će prisustvovati projekciji svog najslavnijeg filma “Soba s pogledom” (A Room With A View) s početkom u 21 sat i razgovarati s publikom.

Retrospektiva Jamesa Ivoryja u Art-kinu Metropolis traje od 17. srpnja. Sutra, 22. srpnja na programu je “Maurice” s Hughom Grantom, Jamesom Wilbyjem i Rupertom Gravesom, u subotu 23. srpnja “Na kraju dana” s Anthonyjem Hopkinsom i Emmom Thompson, a u nedjelju 31. srpnja, nakon gostovanja sedam novih filmova iz Međunarodnog programa 58. Festivala igranog filma u Puli u MSU, film »Bijela grofica« s Ralphom Fiennesom i Natashom Richardson. S ovim filmom snimljenim u Kini bit će zaključeno petnaestodnevno gostovanje Festivala igranog filma u Puli u Zagrebu.

James Ivory je s Indijcem Ismailom Merchantom 1961. utemeljio produkcijsku kuću Merchant–Ivory, a kao scenaristica priključila im se spisateljica Ruth Prawer Jhabvala. Filmovi Jamesa Ivoryja osvojili su šest Oscara i niz festivalskih nagrada. On sam tri je puta bio nominiran za Oscara za najbolju režiju, a nagrađen je Srebrenim lavom za režiju.

U vrijeme svoga boravka u Zagrebu ugledni gost razgledat će izložbe u Muzeju suvremene umjetnosti, ali već sutra nas napušta i vraća se u New York.