Početna Moj Zagreb Novosti Jačanje suradnje Pekinga i Zagreba

Jačanje suradnje Pekinga i Zagreba

1105
0

milan-bandićGradonačelnik Grada Zagreba primio je u srijedu, 18. lipnja u palači Dverce visoko izaslanstvo Grada Pekinga koje su predvodile zamjenica gradonačelnika Cheng Hong i veleposlanica NjE. Deng Ying. Na sastanku je potvrđeno prijateljstvo i suradnja dvaju gradova koje će sljedeće godine obilježiti 20 obljetnicu, te naglašena želja za još jačim vezama, posebno na području gospodarstva, kulture i turizma.

Uz zahvalu na prijemu u reprezentativnoj gradskoj palači i kratko predstavljanje gospodarskog uspona njihova grada, zamjenica gradonačelnika Cheng Hong predstavila je i poznati sajam međunarodnog značaja China Beijing International Faif fot Trade in Services sa željom da na njemu sljedeće godine svoje proizvode predstave i hrvatske, odnosno zagrebačke tvrtke.

Naša je zadaća otvarati vrata gospodarstvu i poduzetnicima – rekao je gradonačelnik Milan Bandić prihvativši incijativu za produbljivanjem suradnje koja je otpočela 1995. u Pekingu potpisivanjem Sporazuma o prijateljstvu i suradnji dvaju gradova. Na sastanku visokih delegacija Zagreba i Pekinga najavljena je mogućnost organiziranja Tjedna Zagreba u Pekingu na kojemu bi se predstavilo zagrebačko i hrvatsko gospodarstvo, turistički potencijali i kultura.

Među ostalim, razgovaralo se o važnosti međunarodne suradnje gradova koja poprima sve veću ulogu, a posebno je izdvojena izvrsna veza Zagreba sa Šangajem koja traje već 34 godine.

Uz gradonačelnika Bandića sastanku je prisustvovala njegova zamjenica Vesna Kusin, pročelnica za gospodarstvo Mirka Jozić, pročelnik za financije Slavko Kojić, zamjenik pročelnice za zdravstvo Gzim Redžepi, posebni savjetnik gradonačelnika Harun Omerbašić, šefica Kabineta Pavla Šušković, predsjednik HGK – Komore Zagreb Zlatan Frö hlich, voditeljica podružnice Zagrebački velesajam Marina Pavković. i voditeljica Službe za međunarodnu suradnju Vesna Šimić.

Zajedno sa zamjenicom gradonačelnika Pekinga u palači Dverce bili su direktor Trgovinske uprave Pekinške vlade Lu Yan, direktor Zavoda za kontrolu nad hranom i lijekove Zhang Zhikuan i ravnatelj kabineta Trgovinske uprave Pekinške vlade Zhao Weidong.