Početna ZG vodič Izleti, obilasci J…š krizu – život nema reprizu!

J…š krizu – život nema reprizu!

1911
0

Autor:
Vesna Ratković /Foto: Samoborski fašnik

Samoborski fašnik na Trgu (Foto: Samoborski fašnik)Rijetko kad mali grad zaživi u stilu velikog. Rijetko kad mali grad baštini nešto posebno, a opet toliko rašireno kao što je maskenbal, karneval ili, u ovom slučaj, Samoborski fašnik.

Samoborski fašnik trebao bi biti najvažnija i najveća lokalna turističko-zabavna priredba jer ipak je riječ o jednoj od najstarijih pokladnih svečanosti u Hrvatskoj, no Samobor se, nekako mi se čini, izvrsno uklopio u hrvatsku perspektivu – bez obzira na sve i svakoga, najbolji smo na svijetu i tu činjenicu ne moramo dokazivati jer to je jednostavno – tako.

Ovogodišnje, 185. izdanje Samoborskog fašnika počelo je u subotu. Princ Fašnik, Sraka, Fiškal i Sudec preuzeli su ključeve Grada od samoborskog gradonačelnika i proglasili Slobodnu Fašničku Republiku Samobor čime je satira mogla započeti…

Kalmeta (Foto: Samoborski fašnik)Zahvaljujući stanju u državi, inspiracije ne može nedostajati. Pa ipak… Već prvog vikenda nastupili su mjesni odbori sa svojim alegorijskim kolima i, manje ili više uspješno, okupljene podsjetili kako je fauna naše države, u zadnje vrijeme, u opadanju jer kod nas žive tek svinje, ovce i kokoši! Neizostavni su tako bili pastiri, bivši i sadašnji predsjednici, premijeri, gradonačelnici, ministri…

Nedjeljna atmosfera, potpomognuta niskim temperaturama, bila je prava nedjeljna, a sve je, tek tu i tamo, remetila poneka maska, oslikano lice, dijete obučeno u strip junaka. Znam, lokalci vole reći da je za njih fašnik mnogo više od maskiranog ludovanja, no toga „mnogo više“, nažalost, nije bilo ni u tragovima.

Umjesto da iskoriste priliku za norijanje, a ostatak godine prepuste bedakima, Samoborci su se prepustili općem kriznom stanju. Ravnodušnost se ocrtavala na većini lica, a sivilo je upotpomognuto niskom temperaturom. Na štandovima red hrane, red pijače, red trenirki i pidžama (?).

Europska unija (Foto: Samoborski fašnik)

Što reći? Situacija većini nas nije bajna, točnije miljama je daleko od takvog opisa i u takvim trenucima teško je kurs okrenuti na pozitivu. Samoborski fašnik zato je prava prilika da na trenutak zaboravimo na surovu stvarnost, da na trenutak zamislimo da smo netko drugi i sebi se, i svome jadu, nasmijemo u brk jer, kao što je poznato, smijeh liječi. Zato, pravac svi u Samobor već sljedeći vikend! Grad je osigurao bogat program na više lokacija, samo ste potrebni Vi da stvorite atmosferu. A za sve one koje treba dodatno motivirati, prenosim poruku s jednog od štandova: Jebeš krizu – život nema reprizu!

Magarac Ivo (Foto: Samoborski fašnik)