Početna Vijesti Kultura Art déco i umjetnost u Hrvatskoj između dva rata

Art déco i umjetnost u Hrvatskoj između dva rata

1257
1

Plakat Pariške izložbe iz 1925.godineU Muzeju za umjetnost i obrt (MUO) 26. siječnja otvara se izložba “Art déco i umjetnost u Hrvatskoj između dva rata” koja na atraktivan način predstavlja duh vremena dvadesetih i tridesetih godina prošlog stoljeća.

Više od 750 izložaka na najbolji način odražavaju visoku razinu stila koji je bio prihvaćen u arhitekturi i industrijskom dizajnu, ali i u vizualnim umjetnostima, glazbi i plesu. Slike, skulpture, fotografije, filmski isječci, plakati i predmeti primijenjene umjetnosti – od namještaja, stakla, keramike, metala, satova do haljina i modnog pribora – odabrani su iz fundusa MUO, iz drugih hrvatskih muzeja i ustanova u kulturi te privatnih zbirki.

Na izložbu “Art déco…” uvršteni su radovi svih eminentnih umjetnika koji su djelovali u tom razdoblju, od Ljube Babića, preko Vladimira Becića, Vilka Gecana, Marina Tartaglie, Sergije Glumca do relevantnih predstavnika koji su odredili razvoj hrvatske arhitekture tog vremena, kao što su Hugo Ehrlich, Stjepan Planić, Viktor Kovačić, Drago Ibler i drugi.

Postav izložbe uvodi nas u razdoblje nastanka mnogih obilježja suvremenosti – utjecaj medija, urbana kultura, turizam, uporaba novih materijala i tehnologija, dizajn, moda i naglašenije sudjelovanje žena u društvenom životu. Istaknuta su stilska obilježja art décoa, utjecaj Pariške izložbe održane 1925. godine, utjecaj avangarde te povratak tradiciji.

Pojam art déco označava novu dekorativnu umjetnost a misao vodilja koja je imala ključnu ulogu u promoviranju novog stila bila je “mir i (industrijski) napredak”.

Peugeot 302 iz 1936.godineUz stručni tim MUO i na realizaciji projekta “Art déco…” sudjeluju i vanjski suradnici, istaknuti stručnjaci za pojedina područja. Odabrali su izloške koji prikazuju umjetnička opredjeljenja te povezanost s tadašnjim kretanjima u središtima našeg bližeg i daljeg okruženja.

Za vrijeme trajanja izložbe za posjetitelje će biti organizirana brojna događanja: posebna vodstva, kreativne radionice, cabaret-program i koncerti glazbe iz vremena između dva svjetska rata, bogata ponuda suvenira te nagradna igra s vrijednim nagradama.

Izložba “Art déco i umjetnost u Hrvatskoj između dva rata” moći će se razgledati u Muzeju za umjetnost i obrt do 30. travnja.

FOTOGALERIJA: Oni su radili na izložbi

[nggallery id=344]

1 Komentar

Comments are closed.