Početna Novosti Izlet u Graz je vrlo dobra ideja

Izlet u Graz je vrlo dobra ideja

1536
0
Izlet u Graz

Nedavno sam u organizaciji izuzetno simpatične Sandre Piro, direktorice agencije Saturn – organizacija i promocija, koja blisko surađuje s turističkom zajednicom grada Graza, imala priliku u malom društvu novinara zaputiti se u gastro izlet u Graz. Grad koji nam je svima prva asocijacija na šoping otkrio nam je svoju sasvim drugu, usudila bih se reći novu stranu.

“Ranije je bio poznat kao Penzioneropolis, no danas je ovo meka za mlade”, riječi su kojima nas je naša domaćica Susanne Höller, voditeljice marketinga Turističke zajednice grada Graza, nasmijala i uvela u štajersku pustolovinu. Šetnjom kroz grad te obilaskom trgovina i kafića valja primijetiti kako ovaj grad zaista jest odlično izbrendiran i usmjeren na mlađu populaciju, što se ogleda i u najsitnijm detaljima; vizitkama, poklon vrećicama, nazivima jela i pića.

Engleski jezik je sveprisutan, Wi-Fi također, a ugodno smo ostali iznenađeni prilikom posjeta njihovom muzeju suvremene umjetnosti, gdje nam je sav tiskani materijal bio uručen na hrvatskom jeziku.

Tolerancija i uvažavanje

Ovaj grad ponosi se svojim kulturnim nasljeđem, no objeručke prihvaća novitete i promjene. Tako su nas s ponosom prošetali simbolom grada – Schlossbergom, do čijeg vrha vodi moderan lift ugrađen u samo brdo ili pak tradicionalne “beskrajne” stepenice. Njihovu poznatu robnu kuću Kastner&Öhler renovirali su 2010-te godine te i ona služi kao simbol grada u kojem se vješto isprepliće moderna arihtektura s onom iz 1873., kada je robna kuća i sagrađena.

Austrijanci se zaista ne plaše invazije modernog u tradicionalno i priznajem kako je na mene najveći utisak ostavilo pročelje jedne crkve u centru grada. Kako nam je naša vodička objasnila, toj crkvi služi svećenik prilično širokih svjetonazora, pa je tako i dopustio ovakav umjetnički performans. Naime, pročelje crkve ispisano je porukama koje na suptilan, pomalo duhovit način propitkuju, a gdjekad i provociraju, katoličku dogmu. Vjerujem kako im ova crkva stoji na ponos, kao simbol tolerancije i međusobnog uvažavanja, ali je i odlična turistička atrakcija.

Izlet u Graz

Gastro turizam koji nedostaje Zagrebu

Naše druženje i putovanje zaokružili smo kulinarskom radionicom, gdje smo svoju večeru spravili sami uz asistenciju profesionalnog kuhara. S veseljem smo sjeckali, mutili, međusobno dijelili savjete i recepte – pravi timski rad! Tako smo na meniju imali hladnu juhu od dinje i pjenušca, rižoto sa šparogama uz file Alpenlachsa, ribe koja plovi hladnim riječnim brzacima Štajerske, dok okusom najviše asocira na pastrvu.

Uživali smo i u jednostavnom, a izuzetno efektnom desertu – kuli od rabarbare i jagode, čiji smo recept odlučili podijeliti s čitateljima.

Graz i njegova turistička zajednica znaju svoj posao, što dokazuje i činjenica da su od lokalnih namirnica zaista napravili brend, s velikim ushitom govore o svojoj zelenoj salati kao i o bučinom ulju.

Nisam se mogla oteti dojmu kako je gastro turizam u ovome obliku upravo ono što nedostaje našem glavnome gradu, zapravo cijeloj našoj zemlji. Možemo ponuditi toliko raznolikosti, okusa i priča, zaista se trebamo ugledati na naše susjede!

Izlet u Graz
file Alpenlachsa uz rižoto od šparoga

Tornjić od rabarbare i jagode

SASTOJCI I PRIPREMA:

Voćno punjenje

– 4 stabljike rabarbare
– 2 žlice šećera
– 200 g jagoda
– sok od limuna
– mahuna vanilije – ostrugani sadržaj

Odrežite krajeve stabljika rabarbare,  ostatak ogulite i narežite na male kockice.  Jagode prepolovite te dodajte rabarbari zajedno s preostalim sastojcima.

Toranj

– 1 paket gotovog lisnatog tijesta
– 2 žumanjka
– šećer u prahu

Izrežite krugove od tijesta i premažite žumanjkom. Izbodite ih  vilicom i pospite šećerom. Pecite ih u prethodno zagrijanoj pećnici na 200° C dok ne dobiju zlatno-smeđu boju.

Krema

– 200 g  kreme –  pomiješan mascarpone i creme fraiche (*creme fraiche mozete sami napraviti tako da u 250 ml slatkog vrhnja umješate čašicu (180 g) jogurta, dobro zatvorite posudu te ostavite 24 sata na tamnom mjestu)
– malo soka od limuna
– šećer u prahu (količina prema ukusu)

Pomiješajte creme fraiche i mascarpone s limunovim sokom, šećerom u prahu i vanilijom. Dodajte malo soka od salate od rabarbare. Napravite toranj: tijesto – krema – voće – tijesto – krema – voće – tijesto – krema – jagoda i listić mente za ukras.

Izlet u Graz