Početna Moj Zagreb Novosti IZBORI: Poziv manjinama na provjeru popisa birača

IZBORI: Poziv manjinama na provjeru popisa birača

64412
0

ZagrebGradski ured za opću upravu Grada Zagreba pozvao je pripadnike nacionalnih manjina da provjere popise birača. Naime, raspisani su izbori za članove vijeća nacionalnih manjina u jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave te za predstavnike nacionalnih manjina u jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave. Izbori će biti 10. srpnja ove godine. U njima će sudjelovati pripadnici sljedećih nacionalnih manjina: albanske, bošnjačke, crnogorske, češke, mađarske, makedonske, romske, slovenske, srpske, bugarske, njemačke, poljske, ruske, rusinske, slovačke, talijanske, ukrajinske i židovske manjine u Gradu Zagrebu.

Građani, pripadnici nacionalnih manjina mogu pregledati svoj upis u popis birača te tražiti njegovu dopunu ili ispravak. Uvidom u popis birača mogu provjeriti je li im upisana odgovarajuća nacionalna pripadnost te napraviti eventualne izmjene ili dopune tog podatka.

Pozivaju se pripadnici nacionalnih manjina koji će napuniti 18 godina života do održavanja izbora, da se izjasne o nacionalnoj pripadnosti. Oni koji će napuniti 18 godina života do 25. lipnja 2011., to mogu učiniti osobno, a za one koji će napuniti 18 godina života nakon toga datuma, izjavu o njihovoj nacionalnoj pripadnosti daju roditelji sporazumno.

Zahtjev za upis, dopunu ili ispravak popisa birača podnosi se u Gradskom uredu za opću upravu, u Odsjeku za vođenje popisa birača Grada Zagreba na adresi Zagreb, Trg Francuske Republike 15 (zgrada područnog ureda Črnomerec) te u sjedištu Gradskog ureda, na adresi Trg Stjepana Radića 1. (soba 207).

Zahtjev za upis, dopunu ili ispravak popisa birača podnosi se na navedenim adresama i to radnim danom u vremenu od 8,30 do 15,30 sati, te subotom (11., 18. i 25. lipnja) od 8,30 do 12,30 sati. Rok do kojeg građani mogu podnositi zahtjeve istječe 25. lipnja 2011.

Građani trebaju predočiti osobnu iskaznicu.

Posebno se upozoravaju birači da se na dan izbora ne mogu izjašnjavati o nacionalnoj pripadnosti.

Pregled popisa birača može se izvršiti i putem web stranice Grada Zagreba www.zagreb.hr kao i putem web stranice Ministarstva uprave www.uprava.hr.

Korisnicima T-mobile i Vipnet mreže omogućeno je putem SMS poruke provjere mjesto upisa u popis birača i biračko mjesto, na način da matični broj građana upišu u poruku ta da istu proslijede na broj 5454.

Upute u vezi s predstojećim izborima dala je također i Zagrebačka županija. Pojedinosti može vidjeti u sljedećem dokumentu:

IZBORI: Zagrebačka Županija .doc (198 KB)