Početna Moj Zagreb Zagreb.hr Iz Holdinga demantiraju Bandića, kažu ne trebaju im “spasitelji”

Iz Holdinga demantiraju Bandića, kažu ne trebaju im “spasitelji”

641
0

Arena Zagreb (Foto: Saša Zinaja /Medijska mreža)Vjerojatno jedna od najoštrijih reakcija koje su upućene iz inače veoma suzdržanog Zagrebačkog holdinga stigla je danas nakon konferencije za novinare gradonačelnika Milana Bandića. U Holdingu odbacuju krivnju za situaciju koja je dovela Arenu Zagreb do zatvaranja i pozivaju se na sporazume i ugovore koji obvezuju Vladu RH i Grad Zagreb na financiranje. Reakciju prenosimo u cjelosti:

“Temeljem Sporazuma o zajedničkom financiranju zakupnine za Arenu između Vlade RH i Grada Zagreba od 14.lipnja 2007. Zagrebački holding d.o.o. sklopio je istoga dana s tvrtkom Lanište d.o.o. u vlasništvu INGRA d.d. Ugovor o zakupu.

Iz potpisanih dokumenata nedvojbeno proizlaze obveze Republike Hrvatske i Grada Zagreba da tijekom 28 godina plaćaju zakupninu za korištenje Arene u iznosu od 7,2 mil.EUR godišnje i troškove operativnog održavanja.

Operativni troškovi su (samo) za prvu godinu procijenjeni na iznos od 300.000 EUR, dok je Ugovorom definirano da će se Operativni troškovi narednih financijskih godina odrediti na temelju stvarnih troškova koje je imao Zakupodavac za vrijeme prethodne godine te projekcije troškova koje će imati u narednoj godini.

Također Ugovorom je  definirana obveza uplate Depozita (jednogodišnja zakupnina uvećana za PDV, odnosno 65,4 mil.kn) kao jamstva urednog plaćanja zakupnine.

Do 31.12.2010. Zagrebačkom holdingu su za Arenu Zagreb od strane Grada Zagreba (koji prema Zagrebačkom holdingu temeljem njihovog međusobnog sporazuma zastupa sebe i Vladu RH ) trebala biti, a nisu doznačena financijska sredstva u iznosu od 85,6 mil. kn i to sa sljedećih osnova:

  • 65,4 mil. kn s naslova Depozita
  • 13,5 mil. kn s naslova zakupnine za prvi kvartal 2011.godine
  • 6,7  mil. kn s naslova operativnih troškova za 2010.godinu

Slijedom toga Zagrebački holding nije bio u mogućnosti proslijediti uplate prema tvrtki Lanište d.o.o.

Danas je od strane Grada Zagreba izvršena uplata u iznosu od (samo) 6,9 mil.kn. Cjelokupni uplaćeni iznos Zagrebački holding je odmah proslijedio na račun tvrtke Lanište d.o.o.

Nadamo se da će i ostale obveze prema Zagrebačkom holdingu, a time i prema tvrtki Lanište d.o.o. biti u što kraćem roku podmirene tako da Arena može neometano nastaviti funkcionirati.

Iz navedenog je više nego jasno vidljivo tko i što je uzrok problema oko financiranja Arene. Areni ne trebaju nikakvi „spasitelji“ samo je potrebno da se svatko drži svojih ugovornih obveza i iste uredno ispunjava.

Sve ostalo je „zamagljivanje istine“ u čemu Zagrebački holding kao ni do sada ne želi sudjelovati” navodi se u priopćenju iz Zagrebačkog holdinga.

Ingra će otvoriti Arenu Zagreb

Arena Zagreb (Foto: Saša Zinaja /Medijska mreža)U međuvremenu oglasila se i Ingra, vlasnik Arene Zagreb koja je odlučila otvoriti objekt te omogućiti održavanje hokejaških utakmica u Areni prema predviđenom rasporedu. Odlučili su to nakon najave zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da će Grad Zagreb u roku 24 sata platiti polovicu dospjelih troškova za održavanje.

Također ističu kako Ugovor o zakupu jasno definira prava i obveze svih uključenih strana pa ne vide prostor za njihova različita tumačenja, ističu iz Ingre. Podsjećaju da je operativne troškove potvrdila stručna komisija Zagrebačkog holdinga još u svibnju prošle godine te su o tome na vrijeme upoznati Grad Zagreb i Vlada. Potpisom Sporazuma o zajedničkom financiranju Grad Zagreb i Vlada obvezali su se na plaćanje zakupnine, hladnog pogona i operativnih troškova, tvrdi se u priopćenju.

Zagrebački holding ukupno duguje Ingri za dospjele troškove zakupa i operativne troškove 30 milijuna kuna, te još 17,7 milijuna kuna za depozit koji služi kao jamstvo plaćanja godišnje rate zakupnine za dvoranu.

– Vjerovat ćemo na riječ gradonačelniku da će Grad svoj dio obveze ispuniti do sutra. Isto tako nadamo se da će Zagrebački holding platiti troškove održavanja te da ćemo sutra dobiti potvrdu o uplati, rekao je predsjednik Uprave Ingre Igor Oppenheim.

VIDEO: Troškove za Arenu platit će Grad i Holding