Početna 1NA1 Ivica Ivanišević: Ulica Ferde Pomykala 17

Ivica Ivanišević: Ulica Ferde Pomykala 17

Nedavno se je u biblioteci Ambrozija zagrebačkoga nakladnika VBZ-ea, pojavio novi kriminalistički roman Ulica Ferde Pomykala 17 uglednog i popularnog pisca iz Splita, Ivice Ivaniševića, tvrdo ukoričeno izdanje, kako i priliči knjizi koja će se često i rado čitati.

U središtu pozornosti pisca i dalje je Split, policijski inspektor Frane Bagat i jedan slučaj, misteriozna dvostruka smrt Luke Martinisa. Sve je začinjeno i probuđenom ljubavlju Bagata prema ljekarnici (koja s njim sudjeluje u rješavanju ovog zamršenog slučaja), tu je i niz kvizaša, inspektorov kolega…

Dobar dio knjige zauzimaju sjećanja ili bolje je reći nesjećanja mnogih osoba koji su bili u kontaktu s nestalim i ili su mogli znati ponešto o njemu. No, gotovo nitko ništa.
Inspektor razglašuje kako je riješio misteriju i klupko se počinje odmotavati, najprije otmicom inspektorove družbenice i njegovim suočavanjem s Krešimirom Đurom, predstavnikom jako oštećenih u slučaju Martinis. No, kvizaši u glumljenoj smrti, iznenada pojavljenog Martinisa u sjajnoj inscenaciji, pa i pokopa zaključuju ovaj predmet.

Doista, ovaj roman zaokupljuje našu pažnju, upoznajemo grupu pojedinaca, pomalo neobičnih, čvrsto povezanih, uz obilje piva, vina, jela. Pomalo umaraju sjećanja nesjećanja na Luku Martinisa i već se pitamo, dobro, što će se dogoditi, kako ćemo izaći iz te zavrzlame nepoznanica.

Monotoniju razbija iznenadna pojava Martinisa u trenucima otmice. Roman završava rekli bi sretno, čak će se i Bagat omrsiti na kraju.

Uz snažnu nazočnost lokalnog govora prelazimo s jedne na drugu stranicu ovog privlačnog romana, prateći najčešće Franu Bagata, s kojim se do kraja i posve zbližimo.

Miroslav Pelikan