Početna Događanja Insajderski vodič kroz Noć muzeja 2018.

Insajderski vodič kroz Noć muzeja 2018.

Dobra vijest: po prognozi u petak navečer padalina neće biti, a temperature će biti malo više i oko 0°C što je nešto više nego dane prije petka. Loša vijest: u isto vrijeme kada je i Noć muzeja, u Areni su i polufinalne utakmice Europskog prvenstva u rukometu.  Ipak, tekme će se prenositi po cijelom centru, pa probajte kombinirati! Multitasking, nema druge! Insajderski vodič kroz jedan od najpopularnijih kulturnih  događaja za sve generacije koji u hladnoj zimskoj noći zadnjeg petka u siječnju oživi grad od 18h do 01h iza ponoći, ove godine nudi tri programa: za početnike, za one mnogobrojne koji će muzeje obilaziti s klincima i za one koji se smatraju profesionalcima.

Trinaesto zagrebačko izdanje Noći muzeja održava se ovaj petak 26.01., a kao i svake godine ulaz u sve muzeje koji sudjeluju je besplatan, kao što je besplatno i sudjelovanje u svim programima koji se održavaju. Ipak, pripazite, ne sudjeluju baš svi zagrebački muzeji i radno vrijeme nije u svim muzejima od 18h do 01h. Točan popis, radno vrijeme, adresu i satnicu svih događanja pronađite na www.nocmuzeja.hr

Program za početnike

Tura za početnike i goste našeg grada, za one koji do sada nisu sudjelovali u Noći muzeja i nisu česti posjetioci zagrebačkih muzeja, počinje u Muzeju za umjetnost i obrt kod HNK koji uz cjeloviti stalni postav otvoren 1909. godine i čak 6 atraktivnih izložbi, u Noći muzeja najavljuje svoj najznačajniji projekt u 2018. godini – Izložbu Šezdesete u Hrvatskoj! Nakon MUO, krenite prema Vidikovcu Zagreb 360 na 16. katu zagrebačkog nebodera gdje će se predstaviti više od 30 muzeja iz cijele Hrvatske. Svaki posjetitelj će na ulazu dobiti 3D naočale, jer su fotografije koje prate priču u 3D-u. Očekujte gužve na ulazima u lift nebodera, kao i gužve na ulazima svih muzeja u ovoj turi, jer ipak su ovo najpopularniji objekti ove noći! Od glavnog trga popnite se na Gornji grad, točnije u Klovićeve dvore gdje možete vidjeti veliku retrospektivnu izložbu legendarnog hrvatskog umjetnika Vaska Lipovca! Od Klovićevih samo ravno i odmah ste pred Hrvatskim muzejom naivne umjetnost gdje možete pogledati stalni postav uz izdvojena djela u sportskom duhu povodom ovogodišnje teme Noći muzeja – Muzeji i sport. U blizini je i Atelijer Meštrović s djelima najpoznatijeg hrvatskog kipara. Iako je već 5 muzeja iza vas, nemojte biti lijeni potegnuti malo ispod Zvonimirove do Muzeja automobila Ferdinand Budicki koji svake godine bilježi najveću posjećenost, a ove godine je u centru pozornosti zbog najava zatvaranja muzeja na neko vrijeme. Iskoristite priliku!

Program za one koji idu s klincima

Zabavna šetnja po muzejima idealna je i za klince za koje ima puno programa. Turu s djecom najbolje je započeti na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Unskoj gdje će se moći vidjeti i isprobati stara mehanička i elektronička računala, igraće konzole i kalkulatori. Na radost roditelja u pratnji. Iz Unske nije problem doći do Tehničkog muzeja Nikole Tesle gdje se uz stalni postav može pogledati izložba 30 godina Univerzijade, poslušati predavanja u Demonstracijskom kabinetu i Planetariju (uz besplatnu ulaznicu koju možete pokupiti od 09h u petak). Od Tehničkog produžite po Savskoj do Etnografskog muzeja gdje će se od 19h do 22h u sklopu obiteljskog metloboja održavati igre spretnosti i brzine. Hrvatski školski muzej je iza ugla, a tamo možete pogledati kratki pregled tjelesne kulture u školama i izložbu školskih atlasa. Poprečke po zelenom valu raspalite do HAZU Knjižnice na Strossmayerovom trgu taman na revijalnu utakmicu hokeja na travi (da, u knjižnici), hodače na štulama (da, u knjižnici) i prisjećanje kako se nekad igralo nogomet s krpenjačama. Za kraj, neka vam ne bude teško još se popeti na Gornji grad, u Hrvatski prirodoslovni muzej gdje će biti gutači vatre, izložba o žoharima, pčelama i nogometu. Kakav bogat program!

Program za profesionalce

Profesionalci svoj put počinju u Kući za ljude i umjetnost – Laubi gdje Stipan Tadić (profićima ga nije potrebno predstavljati) izlaže svoj najnoviji opus pod nazivom Hrvatske planine. Teška preporuka za posjet i izvan Noći muzeja. Od Laube zapalite do Konfucijevog instituta u SC-u u Savskoj gdje je izložba s tematikom razvoja sportskog duha u Kini. Pravi slatkiš za profesionalce. Hrvatski glazbeni zavod nije daleko, uz sjajne koncerte plesni par u žaru plesanja tanga zapalit će atmosferu kao i demonstracija mačevanja na stubištu. Iz Gundulićeve nije daleko Petrinjska gdje je Informativno-multimedijski centar HNS-a gdje (bez obzira što mislili o sadašnjem vodstvu saveza) možete pogledati postav o povijesti hrvatskog nogometa. Iz centra Donjeg grada popnite se na Gornji grad u Matoševu u Hrvatski povijesni muzej gdje se održava večer boksa povodom četrdesete obljetnice boksačkog meča Parlov-Cuello u kojem je Mate Parlov osvojio naslov svjetskog prvaka u poluteškoj kategoriji.  Profićima neće biti teško još skoknuti I do Gliptoteke HAZU u Medvedgradsku gdje je moguće vidjeti projekt koji će predstavljati Hrvatsku na 57. Venecijskom bijenalu. Šlag na tortu za kraj!

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here