Početna ZG vodič Događaji Indie rock trio Punčke u Tvornici kulture

Indie rock trio Punčke u Tvornici kulture

Spread the love

Foto: tvornicakulture.comIndie rock trio Punčke održat će u subotu 8. veljače centralnu koncertnu promociju albuma “Sunčano s povremenom naoblakom” u Malom pogonu Tvornice kulture.

Originalno iz Vinkovaca i Novske Punčke su nekada brojile i 6 članica, no krajem 2009., vraćaju se tročlanoj jezgri koja se sastoji od Lucije (gitara / vokal), Ruby (bubnjevi) i Anje (bass gitara). Kako se ne žele ograničavati na samo jedan glazbeni pravac, cure danas u svojim pjesmama kombiniraju različite utjecaje i stvaraju nekakav drugačiji zvuk od onoga što je bilo u početku benda, a publika ih često opisuje kao indie-pop bend s primjesama Televisiona, Joy Divisiona, Patti Smith i drugih.
Prvo izdanje, album “Robot koji hekla” same su objavile 2010., nakon koga je usljedio EP “Mehanizmi obrane” (2012.) te već spomenuta hvaljena ploča “Sunčano s povremenom naoblakom” kojeg su Punčke službeno izbacile u rujnu prošle godine. Velik uspjeh aktualnog albuma rezultat je fascinantne i nenametljivo moćne kolekcije zaraznih pop melodija i šarmantnih tekstova često nošenih distorziranom bukom i kontroliranim kaosom kojeg proizvode tri naizgled plahe djevojke. Tekstualno Punčke su jedan od najiskrenijih bendova na koje ćete naići, pa kad u nastupnom singlu “Petra Pan” pjevaju “Biti sretan, to je najbolje” imaju moć razoružati i najveće pesimiste. Bitan dio proboja Punčki leži u neumornom touriranju po cijeloj regiji. Samo u prethodne dvije godine odsvirale su više od 60 koncerata u Hrvatskoj i okolnim zemljama, uključujući priznate festival poput Terranea, InMusica i Jelen Demo Festa.
U recentnim godišnjim top listama mnogih novinara i medija Punčke i njihov album nalaze se u samom vrhu bilo da se radilo o albumu, singlu ili bendu godine, po izboru urednika ili publike. Ta kombinacija glasova I fanova i specijaliziranih novinara najbolji je pokazatelj koliko su Punčke pogodile pravu žicu.

Prepoznali su to i Filip Meštrović i Marinko Marinkić autori dokumentarca “Punčke” snimanog od kraja 2011. do proljeća 2012. i premijerno prikazan na DORF-u u Vinkovcima u ožujku 2013. godine.

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here