Početna Izbor Ilica: Izložba Roberta Gojevića u Geleriji ULUPUH

Ilica: Izložba Roberta Gojevića u Geleriji ULUPUH

4
0
Gojević: Šerbedžija, Ilić, Guberina i Kvrgić

Izložba se sastoji od sto odabranih studijskih portreta poznatih i slavnih iz svijeta medija, kulture i umjetnosti koje je u svom zagrebačkom ateljeu ugostio i snimio zagrebački fotograf Robert Gojević.

Fotografije snimljene povijesnim procesom mokrog kolodija na staklu nastale su tijekom proteklih desetak godina i svojevrsni su enciklopedijski presjek prostora i vremena s jasnim naglaskom na osobni odabir autora. Gojević stvara album portreta što je posebno važno u vremenu u kojem je snimljen. Izbor poznatih osoba krajnje je osoban. Riječ je o više od stotinu portreta iz svijeta kazališta, baleta, filma, televizije i medija, glazbe, mode i grafičkog dizajna, suvremene umjetnosti; pisci i pjesnici, kustosi i kritičari, slikari i ilustratori, fotografi… Robert Gojević naglašava dubinu emocija i važnost interakcije koju fotograf i model uspostavljaju u fotografskom studiju. Odmak od desetak godina portretima daje na značaju, i upravo naglasak stavljen na povijest fotografije 21. stoljeća u Hrvatskoj, u trenutku u kojem doživljavamo inflaciju slike, potvrđuje njihovu umjetničku i kulturno-povijesnu važnost.

U Galeriji ULUPUH, Ilica 13/1.kat, u srijedu 16. lipnja u 19 sati otvara se izložba Roberta Gojevića pod nazivom iLICA.

Izložba ostaje otvorena do 29. lipnja.

U fotografskom opusu Roberta Gojevića studijski portreti snimljeni povijenim procesom mokrog kolodija na staklenoj ploči, redoviti su motiv koji u svojem postmodernističkom pristupu suprotstavlja anakronizam i angažiranost. U slučaju serije portreta poznatih osoba, Gojević po uzoru na Pommera nastoji zabilježiti auru zaslužnosti i slave, dok suvremenim pristupom nastoji naglasiti slojeviti i kompleksni odnos pojedinca prema slavi. U kontekstu interpretacije suvremene umjetničke fotografije naglasak treba staviti na konceptualnu razinu, na kojoj fotograf preispituje odnos između fotografa, subjekta, fotografske slike i recipijenta. Robert Gojević nastoji portrete poznatih javnih osoba staviti u novi kontekst izvan vremena tako što preispituje dubinu i snagu emocija fotografirajući galeriju likova svojih suvremenika iz javnog života. Snimajući ambrotipiju i koristeći društvene mreže kao medij komunikacije, Gojević pripada vremenu kojeg je predvidio Marshall McLuhan i parafrazirao Robert Greenberg o užurbanosti suvremenog života u kojem živimo svojih mogućih 15 Megabita (slave) u sekundi.

Robert Gojević

Kustosica izložbe, likovna kritičarka i povjesničarka umjetnosti Draženka Jalšić Ernečić istaknula je kako su: “Portreti koje u svom studiju snima Robert Gojević svojevrsna referenca na paradoks suvremene fotografske slike. Ti su portreti unikatni i jedinstveni, u doslovnom smislu te riječi, jer se radi o jednom primjerku ambrotipije u kojoj autor nemogućnost ponavljanja prihvaća kao izazov majstorstva povijesnog procesa mokre staklene ploče kolodija. Od početka fotografije portret je osobna priča i zagonetka koja sagledava odnos promatrača prema fotografiranoj osobi. Ne radi se samo o odnosu fotografa prema portretiranom. Gojević nastoji naglasiti duhovni i intuitivni odnos prema subjektu fotografije. U svojoj seriji portreta Robert Gojević niže lica poznatih i slavnih i istražuje ikoničku razinu portretne fotografije, slojevito gledanje fotografske slike i fascinaciju slavom koja ukida svaki oblik privatnosti.”

Izložba će se moći razgledati do 29. lipnja, od ponedjeljka do petka od 10 do 17 sati, te subotom od 10 do 13 sati. Nedjeljom i praznicima galerija je zatvorena. Ulaz na izložbu je slobodan.