Početna Izbor I spavanje može umoriti

I spavanje može umoriti

1084
0

Svatko sam sebi barem jednom tijekom ovog vrućeg, sparnog i teškog vremena kaže da ga je uhvatio ljetni umor – ali jesmo li sami krivi za njega?

Spavanje je mirovanje tijela u kojem se svijest odmara, podsvijest popravlja i priprema za nove radnje, sustav za pokretanje (mišići, kosti, zglobovi) naizgled nije u funkciji, a unutarnji organi vrijedno rade smanjenim je intenzitetom (puls, krvni tlak, tjelesna temperatura, disanje).

Svi mislimo kako ćemo biti odmorniji ako više spavamo. No, spavanje može i umoriti čovjeka, posebno u ljetnim mjesecima. Znanstvenici su utvrdili da bismo trebali pratiti biološki sat i spavati od 8 sati dnevno (idealno od 22 do 6 sati) kako bismo se najbolje odmorili i održali optimalno zdravlje. Pet je ključnih razloga zbog čega bi našem organizmu trebali priuštiti ovakav ciklus spavanja. U tom vremenu tijelo eliminira otrove i regenerira se, koštana srž stvara krv, žučni mjehur i pluća eliminiraju toksine te se obnavljaju, dok debelo crijevo isto eliminira toksine i obnavlja se, a poželjno je i pražnjenje u to vrijeme.

Nakupljanje vode

Iako bi ovakav ciklus bio idealan za naše tijelo, ljetne vrućine sa sobom donose još opasnosti. One na naše tijelo djeluju na razne načine, jedan od njih je i nakupljanje vode u zglobovima – posebice na rukama (ručni zglobovi) i nogama (gležnjevi) a najčešće dolazi zbog zbog dugotrajnog stajanja i sjedenja, trudnoće, pretilosti i starosti kao i zbog sportskih ozljeda, u prevenciji formiranja ožiljaka te nakon operativnih zahvata. Neke od nuspojava nakupljene vode mogu biti i niski tlak, hiperfunkcija štitnjače, svježa tromboza, astma bronchiale kao i ostali akutni upalni procesi, metastaze, tuberkuloza, tromboza, temperatura. Jedan od načina na koji se možemo zaštititi od neželjenih posljedica sunca i vrućina, te bezbrižno uživamo u njima je da odaberemo aparaturnu limfnu drenažu.

Limfna drenaža (RLD) tehnika je za održavanje i poboljšanje psihofizičkog zdravlja čija je svrha uspostavljanje ravnoteže između tekućina u organizmu. Ona djeluje na limfni sustav tako što poboljšava funkciju limfnih žila kapilara i zalistaka te poboljšava odvodnju štetnih proizvoda metabolizma. Kao pripremu za godišnji odmor na moru ili kao „zdravi gušt“ za one koji ljeto provode u Zagrebu iskoristite akciju u Fizikalnoj terapiji Jadranka Brozd – Aparaturna limfna drenaža uz popust – termin od 30 min za 100 kn ili od 60 min za 130 kn. Za trajne i učinkovite rezultate preporučujemo paket 6x30min za 500 kn.

Položaj spavanja

Isto tako, za kvalitetan san i odmor jako je važan i položaj u kojem spavamo. Podloga na kojoj redovito spavamo treba biti kvalitetno ravna i podatna pritiscima svakog dijela tijela. Svatko bira najugodniji položaj za spavanje na koji je navikao, no da bi se ujutro probudili odmorni potreban nam je jastuk ili valjak pod vrat i glavu, a ponekad i pod onaj dio tijela koji ne liježe udobno na podlogu. Visina jastuka nikako ne smije narušavati fiziološku zakrivljenost vratne i grudne kralježnice.

Ljeto je godišnje doba kojem se svi radujemo – uživajmo u njemu odmorni i spremni za nove izazove!

 

Jadranka Brozd, fizioterapeut s više od 40 godina iskustva
www.jadrankabrozd.hr