Početna _playlist Hvaljeni film Marijine na Zagreb film festivalu

Hvaljeni film Marijine na Zagreb film festivalu

0
iz filma Marijine

U jakoj regionalnoj konkurenciji dokumentarnog programa devetog Zagreb Film Festivala ove se godine nalazi i film Marijine, riječke redateljice Željke Sukove, koji će svoju hrvatsku premijeru imati 18. listopada 2011. u 21 sat u kinu Tuškanac.

Marijine su mockumentary, hibrid dokumentarca i igranog filma, te fikcije i stvarnih činjenica o pokojnoj Mariji Violić i njene tri unuke, koje su ujedno i protagonistice ove socijalne doku-glazbene komedije: glumica Nina Violić i redateljica Željka Sukova stvarne su Marijine unuke, dok treću unuku glumi Mila Čuljak. Želeći dragoj pokojnici izgraditi dostojan nadgrobni spomenik, unuke pozivaju u pomoć bakine susjede i prijatelje. Izbor najboljeg prijedloga za nadgrobni spomenik prerasta u reality show pun pjesme i plesa uz glazbeni nastup popularne electro-trash skupine Midi Lidi iz Češke.

Snimljene u produkciji riječke Udruge Ukus, doku-igrane Marijine iza sebe već imaju zavidan međunarodni uspjeh. Svjetska premijera održana je u svibnju na prestižnom festivalu dokumentarnog filma HotDocs u Torontu, gdje je film primljen uz iznimno dobre reakcije publike i kritike. Najutjecajniji svjetski filmski časopis Variety tada je objavio pozitivnu recenziju filma, što je velika čast i vrlo se rijetko događa za naslov hrvatske kinematografije. Europska premijera filma Marijine održana je dva mjeseca kasnije, u srpnju, na jednom od najuglednijih kontinentalnih festivala u Karlovym Varyma, gdje redateljica Željka Sukova i Marijine osvajaju nagradu Udruženja filmskih kritičara Europe i Mediterana FEDEORA.

iz filma Marijine

Uslijedio je još pozitivniji niz kritičarskih reakcija. Vladan Petković za Cineuropu piše: “Marijine su očaravajući film s živopisnim likovima koji izmjenjuju duhovite replike pod utjecajem crvenog vina, uprizoruju nadrealna oplakivanja na odlagalištu otpada uz more i plešu uz glazbu grupe Midi Lidi. Kombinacija snimljene građe i starih kućnih videa koji prikazuju Mariju i njene unuke stvara uspjelu mješavinu zabave i nostalgije”. Najveći informativni portal nezavisnog filma indieWIRE također hvali Marijine: “Iako gledatelj ne može uvijek biti siguran gdje stvarnost prestaje, a gdje počinje fikcija, postoji nešto što funkcionira u ovom čudnom filmu, nešto što dostiže stupanj iskrene ljubavi koja se probija kroz sve filmske varke”. Češke Lidové noviny za Marijine tvrdi da su “pomalo bizarne”: “Nostalgija, ljubav i šala djeluju vrlo iskreno, a govor hrvatskih dama koje u jednoj rečenici potpuno bezbrižno miješaju najsakralnije izraze s onim najprofanijima, je apsolutno šarmantan. Čudna kombinacija nade, tuge, veselja, čuđenja i zbrke u filmu Željke Sukove djeluje prirodno, što u čovjeku evocira uspomene na nekoga tko je otišao”.

Sami autori ne kriju zadovoljstvo odličnim rezultatima Marijinih. “Radila sam uspomenu na baku i sve u filmu došlo je potpuno spontano. Zanimljive su mi teme koje se mogu pronaći u okviru obitelji, u prostoru snova između realnog i nadrealnog” kaže redateljica Željka Sukova. “Film ima estetiku koja nam se sviđa. To je bavljenje propalim predmetima, zaboravljenim stvarima koje su zaživjele i koje zaslužuju da se ispriča njihova priča. Mi smo likovnjaci tako da nas zanima kako u sliku uvesti dimenziju vremena”, dodaje snimatelj i montažer Aleš Suk. Glumica Nina Violić zaključuje: “Marijine su za mene idealni posthumni party i priča o tome da se uvijek možemo oprostiti od bližnjih onako kako sami želimo, na posve osoban i autentičan način”.

iz filma Marijine

Hrvatskoj premijeri na 9. Zagreb Film Festivalu nazočiti će redateljica Željka Suková, glumica Nina Violić, snimatelj i montažer Aleš Suk, legendarne riječke susjede, te brojni uzvanici. Nakon projekcije u kinu Tuškanac filmska zabava nastavlja se u novootvorenom zagrebačkom klubu Groove (bivši Ritz Cabaret), Petrinjska 4, gdje ekipa filma organizira češko-hrvatski Electro Penzija Party. Nakon hrvatske premijere, kreativci nagrađivane riječke Udruge Ukus, već su pokazali Marijine na litvanskom Kaunas International Film Festivalu, a spremaju se i na festivale, markete i pitching forume u Jihlavi, Leipzigu, Montevideu, Kopenhagenu i Göteborgu.

Pretprodaja ulaznica za Zagreb film festival počela je jučer u Kinu Europa. Evo rasporeda projekcija filma Marijine:

  • KINO EUROPA, Utorak, 18.10. u 9:00h
  • KINO TUŠKANAC, Utorak, 18.10. u 21:00h
  • DOKUKINO CROATIA, Srijeda, 19.10. u 19:00h
  • KINO TUŠKANAC, Nedjelja, 23.10. u 17:30h

[youtube wufpkjYUzTA nolink]