Početna Vijesti Politika HSP dr. Ante Starčević o potpisivanju ACTA-e

HSP dr. Ante Starčević o potpisivanju ACTA-e

U jeku prosvjeda koji su buknuli diljem europskog kontinenta, a tiču se potpisivanja i ratifciranja međunarodnog Trgovačkog sporazuma protiv krivotvorenja (Anti-Counterfeiting Trade Agreement  – ACTA) u zemljama EU, koji je po našem sudu iznimno represivan i opasan po slobodu pojedinca, osjećamo potrebu zatražiti od Vlade Republike Hrvatske da se javno očituje o službenim stajalištima Republike Hrvatske po ovom pitanju.

Hrvatska bi se kao članica Europske unije od 01.07.2013. godine  trebala naći u poziciji da i sama potpiše i ratificira ACTA-u, a do sada HSP dr. Ante Starčević ukazuje na konstantni nedostatak javne rasprave o ovom i drugim bitnim pitanjima. Svoju zabrinutost iskazujemo javno jer smo svjedoci kako je daleko bitnije pitanje od ovoga, ulazak Republike Hrvatske u Europsku uniju također prošao uz nedostatak informacija i javne rasprave.

Baštineći slobodarsku ostavštinu Domovinskog rata kao borbe hrvatskog naroda za demokraciju, HSP dr. Ante Starčević protivi se svim oblicima totalitarizma i diktature te smatramo da ACTA u ovakvom obliku nije prihvatljiva u jednom demokratski uređenom društvu. Poštujući autorska prava i intelektualno vlasništvo smatramo da isti moraju biti zaštićeni, ali nipošto ne na način da se ograničavaju ljudska i građanska prava državljana Republike Hrvatske što bi se potpisivanjem i ratificiranjem ACTA-e dogodilo.

Od Vlade Republike Hrvatske tražimo da pokrene javnu raspravu i upozna građane s odredbama ACTA-e prije nego se nađe u poziciji da istu potpiše te ju proslijedi Saboru na ratifikaciju. Sve što želimo jest transparentnost pri potpisivanju ovako važnih sporazuma koji mogu utjecati na slobodu građana Republike Hrvatske, a Vlada Republike Hrvatske kao servis tih građana to mora omogućiti.

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here