Početna Vijesti Kultura Hrvatski državni arhiv u Noći muzeja

Hrvatski državni arhiv u Noći muzeja

970
0

Foto: PRESSU ovogodišnjoj kulturnoj manifestaciji Noć muzeja u organizaciji  Hrvatskog muzejskog društva u više od stotinu hrvatskih gradova i mjesta muzeji, galerije i srodne ustanove u kulturi u petak, 31. siječnja od 18.00 do 01.00 sat poslije ponoći ponudit će posjetiteljima raznovrsne programe u cilju popularizacije muzejskih sadržaja i privlačenja publike svih uzrasta u muzejske prostore. Hrvatski državni arhiv, po sedmi put, sudjeluje u ovoj vrijednoj kulturnoj manifestaciji.

Ovogodišnju Noć muzeja obilježit će teme zaštite i očuvanja kulturne baštine kroz održivi razvoj i dostupnost kulturne baštine posjetiteljima, interakciju kulturnih ustanova i lokalnih zajednica u stvaranju novih oblika suradnje i zajedničkog razvoja. Stoga, Noć muzeja 2014. simbolično započinje u Muzeju Mimara otvorenjem izložbe nakita iz fundusa Zemaljskog muzeja BiH u Sarajevu, koji je od 2012. godine zatvoren za javnost. U toj prigodi će biti organizirana prodaja replika muzejskog nakita u korist Zemaljskog muzeja BiH. Na taj način hrvatska muzejska zajednica će iskazati podršku kolegama iz Sarajeva. Izvan Zagreba, ovogodišnju Noć muzeja obilježit će tema mogućeg itinerara Meštrovićevim krajem, od Splita do Drniša, koji se profilirao tijekom proteklih Noći muzeja kroz iznimno uključivanje lokalnog stanovništva. Na ovaj itinerar bogatstvom svoje kulturne ponude nastavljaju se gradovi Sinj i Knin s potencijalima svojih kulturnih institucija i kulturno-turističkih atrakcija i lokaliteta u okruženju.

PROGRAM:

18:00 – 01:00

–         posjetitelji mogu razgledati reprezentativne prostore  i stalni postav Hrvatskog državnog arhiva te dobiti besplatne promidžbene materijale

–         predstavljanje djelatnosti Hrvatskog državnog arhiva

–         prigodna prodaja izdanja, replika i suvenira HDA

 18:00 – 01:00

–         izložba Dalmatinska zagora u dokumentima HDA

–         prikazivanje DVD-a Zagreb na filmu 1915. 1945., II. dio

Svi posjetitelji sudjeluju u zanimljivoj nagradnoj igri!

U akciju Noć muzeja svake se godine uključuje sve veći broj kulturnih ustanova diljem Hrvatske. Sukladno svojoj djelatnosti, idejama i mogućnostima muzeja Noć muzeja obilježena je specijalnim programima, tematskim vođenjima kroz izložbe i postave, prigodnim prodajama publikacija i suvenira te glazbenim događanjima.

Kako bi javnost bolje upoznali s ovom manifestacijom, svake se godine objavljuje publikacija sa cjelovitim programom svih uključenih ustanova i drugi promotivni materijali. Programi Noći muzeja 2014. tradicionalno su besplatni za sve posjetitelje, a sve obavijesti o programima mogu se vidjeti na službenim stranicama Noći muzeja 2014., www.nocmuzeja.hr, kao i na društvenim mrežama.