Početna _playlist Hrvatin: Mrtvi ne glasuju!

Hrvatin: Mrtvi ne glasuju!

907
0
Tomislav Hrvatin

Tomislav HrvatinPredsjednik Državnog izbornog povjerenstva predstavio je aplikaciju pomoću i same stranke mogu kontrolirati financiranje izborne promidžbe.

Branko Hrvatin je na konferenciji za medije izvijestio javnost o tom kako će konačni birački popis biti gotov 28. studenog, a podatci građana se mogu mijenjati do 19. studenog.

Istaknuo je kako oni baš nemaju neke veze s popisom birača, te je pozvao nadležna tijela, u prvom redu MUP, da još jednom provjere biračke popise i otklone sve uočene nedostatke, te biračke popise učine što je moguće više ažurnijima, dakle bez mrtvih osoba na popisu, ali i toga da na jednoj adresi prebiva i do 150 birača.

Pozvao je i građane da na internetskim stranicama Ministarstva uprave ili na SMS broj uz naveden JMBG, provjere svoje podatke u biračkom popisu.

Objasnio je kako je novost ta što od ožujka ove godine na snazi Zakon o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe, koji, među ostalim, od svih stranaka zahtijeva otvaranje posebnog žiro računa kod banaka iz kojega će pokrivati troškove izborne promidžbe.

Hrvatin je izvijestio da je DIP s bankama, posebno HNB-om, dogovorio da dobije sve podatke o posebnim računima stranaka, koje će, prilikom podnošenja kandidacijskih lista, DIP biti dužne izvijestiti o računu te u kojoj su ga banci otvorile.

Ta će banka kreirati izvod i u digitalnom ga obliku dostavljati Fini, a čim se dogodi uplata novca na taj račun i uđe u sustav Fine, DIP taj izvod preuzima u svoj sustav i može kontrolirati svaku uplatu i isplatu.

Već iz tih izvoda, istaknuo je Hrvatin, bit će vidljiva visina donacija po izbornim jedinicama, pa će DIP, bude li nedopuštenih iznosa ili donacija, odmah moći reagirati, odnosno zatražiti dokumentaciju i provesti nadzor.

“Sve to same stranke mogu provjeravati putem te aplikacije, a hoće li to koristiti ili ne, ovisi o njima”, poručio je, dodavši kako spomenuti zakon možda ima svojih mana, nije do kraja dorečen, ali DIP-u je omogućio “određene alate” potrebne za nadzor.

Naglasio je da će DIP, sukladno dosadašnjoj praksi, s prvim prijevremenim izbornim rezultatima izaći u 21 sat, ali i istaknuo kako će do tada biti obrađen vrlo mali broj biračkih mjesta, dakle ni rezultati neće biti signifikantni.

Predsjednik Josipović najavio je parlamentarne izbore, a iako je rok od 14 dana za predaju prijavi počeo teći jučer nije do sada, kako Hrvatin kaže, pristigla ni jedna lista, te podsjetio da se liste uglavnom podnose zadnjih dana, ili pak sati. (Infopunkt.tv)

Hrvatin o proceduri

[infopunkt 3501&video=02 nolink]

o kandidaturama

[infopunkt 3501&video=03 nolink]

o popisu birača

[infopunkt 3501&video=04 nolink]

o rokovima

[infopunkt 3501&video=05 nolink]

o broju “5454”

[infopunkt 3501&video=06 nolink]

o glasovanju mrtvih

[infopunkt 3501&video=07 nolink]

o financiranju izborne promidžbe

[infopunkt 3501&video=08 nolink]

o nadzoru računa za financiranje
izborne promidžbe

[infopunkt 3501&video=09 nolink]