Početna Izbor HR Top 40: Mia Dimšić preuzela vrh

HR Top 40: Mia Dimšić preuzela vrh

Mia Dimšić ponovno ima najemitiraniju domaću pjesmu u hrvatskom radijskom eteru. Pjesma Guilty Pleasure (Croatia Records) drugi puta predvodi listu HR Top 40, a na vrh je dospjela zahvaljujući velikom broju emitiranja pjesme u tjednu održavanja Eurosonga u Torinu.

Naša eurovizijska predstavnica bila je u fokusu medijske javnosti u tjednu mjerenja i velik broj emitiranja pjesme s Eurosonga očekivano je porastao. Guilty Pleasure je, u međuvremenu, dobila nekoliko dodatnih verzija, među kojima je i instrumentalna, a sve su uvrštene na EP izdanje Guilty Pleasure (Eurovision Edition) (Croatia Records) koje je prošloga tjedna preuzelo i vrh Top-liste najprodavanijih domaćih albuma. Hrvatska verzija Netko drugi nalazi se na 19. mjestu ovotjednog mjerenja.

Suradnja Dani koji sjaje (Dallas Records) koju su ostvarili Pavel Sanja, Marinko i Zec – nekadašnji članovi grupe Novi fosili – ostvarila je najviši novi ulaz na petom mjestu. Nakon 10 tjedana boravka na vrhu, Eni Jurišić i Matija Cvek spustili su se na drugo mjesto sa singlom Trebaš li me (Aquarius Records), Tony Cetinski ostao je treći s pjesmom Čuvam ljubav (Hit Records), a na broju četiri nalaze se Detour s nostalgičnom Nekad je bilo bolje (Aquarius Records), singlom koji se na to mjesto spustio s broja dva.

Lista HR Top 40 donosi službene i sveobuhvatne rezultate mjerenja radijskog emitiranja na preko 130 radijskih stanica u Hrvatskoj prema podacima servisa 1Played. Podaci se odnose na tjedan od 9. svibnja do 15. svibnja 2022. godine, od ponedjeljka ujutro do nedjelje navečer.

“Najveće hvala Sanji, Zecu i Marinku na suradnji, bez njih pjesma ne bi bila ni upola ovako dobra, a u prvom tjednu emitiranja ući na 5. mjesto nije nešto što se nama često događa. Sretni smo jako”, izjavili su članovi grupe Pavel nakon saznanja da je singl Dani koji sjaje dospio vrlo visoko odmah po servisiranju pjesme radijskim stanicama. Poruka grupe Pavel ciljana je: “Slušajte Abbu, Fosile i novi Pavel, nostalgija je zdrava :)”Glazbena nostalgija ima odjeka u hrvatskom radijskom eteru na nizu razina, a kada su aktualne pjesme u pitanju bilježimo ih tematski ili prema zvuku rukopisa. Detour su, primjerice, peti sa singlom gorko-slatkog okusa koji kombinira sjetu s elementima društvene kritike u pjesmi Nekad je bilo bolje, a nedavno je među četrdeset dospjela Mala ptica nebeska u remiksu Denisa Goldina (Aquarius Records) s kojom je Ivana Plechinger ostvarivala velike uspjehe tijekom devedesetih.

Similarno svjetskim kretanjima popularnosti zvuka koji se naslanja na starija razdoblja osamdesetih i dvedesetih, sudionici domaće glazbene scene također njeguju slične senzibilitete. Nika Turković je, primjerice, tijekom prošle godine objavila singl pusti (Aquarius Records), a pocket palma lansirala ploču Atomi (Aquarius Records), dok je Lidija Bačić Lille nedavno objavila album Flashback (Menart).

Sva izdanja slijede motive glazbe kakvu domaći radijski eter podržava kada su u pitanju svjetski izvođači kao što su The WeekndAva Max ili Purple Disco Machine. I sam vrh Airplay Radio Charta, koji donosi rezultate stranog emitiranja, pripada takvom rukopisu. Radi se o pjesmi As It Was (Columbia/Menart) koju potpisuje Harry Styles.

Na listi HR Top 40 ovoga tjedna se smjestilo šest noviteta dok su se dvije pjesme vratile na chart.Domenica je u izlaznom tjednu pjesme Di si da se volimo (Tonika/Croatia Records) ostvarila novi ulaz u Top 10 i svoj optimizam smjestila na devetom mjestu: “To je jako pozitivna i vedra pjesma, kao i većina mojih singlova. Govori o simpatiji koja se razvila između dvoje cimera, što smo prikazali i u spotu.” Radi se o prvom ovogodišnjem singlu pjevačice koja je ove godine izazvala pažnju mainstream medija i kompletne javnosti zahvaljujući marketinškoj kampanji kojom je najavila koncert u zagrebačkoj Areni za 2030. godinu.

Gibonni je za pjesmu Ko si, da si ovih dana snimio videospot i lansirao je kao novi singl s prošlogodišnjeg mini albuma U po’ ure (Dallas Records). Singl se smjestio na 12. mjestu mjerenja, donosi kombinaciju različitih žanrova među kojima se nalaze blues i gospel, a tematski daje odu ženskoj snazi i ljepoti. Prije dva tjedna, nastupni singl albuma, pjesma Kiša (Z’naab) obilježila je točno godinu dana boravka među najemitiranijima, jer se 52. puta našla na listi HR Top 40.

Na 17. mjestu ovotjednog mjerenja našao se Filip Dizdar s pjesmom Glasine (Menart). Singl je u međuvremenu dobio i remisksiranu verziju koju je potpisao Pete Spruce, a prati ga dojmljiv videospot na kojemu je umjetnik radio punih šest mjeseci.

Članovi grupe Bang Bang su se s power pop pjesmom Terapija (Croatia Records) smjestili na 21. mjestu. Frontmenica grupe Lara Antić Prskalo podvukla je da se pjesma naslanja na iskustva kroz koja svijet prolazi od početka svjetske zdravstvene krize naovamo: “Neobičan naziv pjesme zapravo je logičan odabir s obzirom na sve ono što nam se događalo protekle dvije godine i što se, nažalost, trenutno događa u svijetu. Glazba je uvijek bila naša oaza, antistres terapija i nešto što nam pruža mir.Slična tematika posljednjih godina postala je normativom autora pop pjesama u svijetu jer nove generacije ljubitelja glazbe u pop žanru očekuju pronaći i zahtjevnije teme poput pitanja mentalnog zdravlja ili društvenog angažmana.

Ljetni zvuk dance pop pjesme Bura & Tsunami (Croatia Records) s elementima zabavne glazbe, mediternaskog zvuka i countryja doveo je Učiteljice na 32. mjesto liste HR Top 40. Čalnica benda Andrea ističe kako je nova pjesma ‘kao stvorena za velike fešte koje planiramo raditi s našom publikom’.

Prema podacima slušanosti po regijama, pjesma Guilty Pleasure u izvođenju Mije Dimšić predvodi sve liste – Dalmacija, Grad Zagreb, Istra i Primorje, Slavonija, Središnja Hrvatska i Zagorje.Pjesme s liste možete poslušati putem poveznica s portala top-lista.hr i pronaći u obliku playliste HRtop 40 na profilima Hrvatske diskografske udruge na servisima Apple MusicDeezer i Spotify.