Početna Moj Zagreb Hitno spašavati šest javnih poduzeća

Hitno spašavati šest javnih poduzeća

733
0
Ministar prometa Zlatko Komadina (Foto: Liderpress.hr)
Ministar prometa Zlatko Komadina (Foto: Liderpress.hr)

Želi li doista nova Vlada pronaći prostor za uštede koji u budućnosti može biti i poluga za nove prihode i razvoj, hitno mora srediti stanje u javnim poduzećima. Lider je analizirao stanje u 22 javna poduzeća i klasificirao ih u tri kategorije: poduzeća u kojima je stanje alarmantno i u koje treba hitno uvesti promjene, ona u kojima se s promjenama ne treba žuriti i ona koja mogu čekati jer uglavnom solidno posluju.

Ministar prometa Zlatko Komadina (Foto: Liderpress.hr)
Ministar prometa Zlatko Komadina (Foto: Liderpress.hr)

Šest tvrtki koje trebaju najhitniju intervenciju jesu Hrvatska elektroprivreda, Autocesta Rijeka-Zagreb, Hrvatske autoceste, Hrvatska radiotelevizija, Hrvatske željeznice i Croatia Airlines. Iako je u prošloj godini bio dobitaš, HEP je prvi na meti reorganizacije. To pokazuje dokument u posjedu Lidera koji sadrži popis potrebnih podataka o infrastrukturi hrvatskoga termoenergetskog i hidroenergetskog sustava. Na zahtjev Radimira Čačića, potpredsjednika Vlade, proslijedio ga je Leo Begović, prvi čovjek HEP-a.

O tome da je prostor za uštede najveći upravo u javnim poduzećima, osim Kukuriku koalicije, koja je to naglašavala u kampanji, slažu se stručnjaci u razgovoru za poslovni tjednik Lider. To je moguće, kažu oni, jedino ako se uspostavi profesionalni sustav upravljanja, a ne politički, i kvalitetno privatizira dio poduzeća, a dio dade u koncesiju ili drugi oblik javno-privatnog partnerstva. Ako se stanje sredi u prvoj polovini godine, što uključuje i transparentnost poslovanja, kvalifikacijsku strukturu zaposlenih i dodjelu poslova u skladu s time, rezultati će biti vidljivi do kraja 2012. Osim što će tako znatno uštedjeti, sređena poduzeća koja upravljaju s pola hrvatskih resursa mogu postati najveći ulagači u državi. Tad će, slažu se stručnjaci, i porezna reforma imati smisla. (www.liderpress.hr)