Početna Vijesti Politika Gospodarsko-socijalno vijeće najavilo otpuštanja

Gospodarsko-socijalno vijeće najavilo otpuštanja

653
0

Vlada je dobila zeleno svjetlo za smjernice novog proračuna od strane sindikata, na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća.

“Spremni smo za uštede, racionalizaciju ali i za smanjenje broja zaposlenika u javnom sektoru” izjavio je nakon sjednice ministar gospodarstva i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, dodavši da Vlada promjene želi provesti uz suglasje sa socijalnim partnerima, apsolutno uvažavajući proceduru.

[infopunkt 3961&video=08 nolink]

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel poručio je kako sindikati generalno podupiru smjernice novog proračuna, no upozorio je kako će povećanje PDV-a povećati ionako visoke troškove života. Također, sindikati smatraju da povećanje neoporezivog dijela plaće sa 1.800 na 2.200 kuna nije dovoljno.

“Naš prijedlog je da neoporezivi dio bude u visini prosječne plaće” rekao je Novosel. Podržana je i odluka o smanjenju doprinosa sa 15 na 12 posto, ali s rezervom jer se sindikati pitaju hoće li to prouzročiti smanjenje javne usluge građanima.

U vezi Zakona o radu, predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca Ivan Ergović kratko je izjavio kako će se tražiti rješenja koja bi pomogla da se rastereti gospodarstvo a zaštite radnici.

Na pitanje hoće li sindikati čuvati radna mjesta u javnom sektoru, Novosel je odgovorio da sindikati neće čuvati ona radna mjesta za koja se ispostavi da su neučinkovita.