Početna Vijesti Business Grupacija Kofola u prvom je tromjesečju uspjela zadržati promet

Grupacija Kofola u prvom je tromjesečju uspjela zadržati promet

349
0

Unatoč trenutnoj situaciji, Kofola je uspjela zadržati oba ključna pokazatelja na istoj razini kao i prošle godine – zabilježen je samo pad prihoda od 0,1%, a EBITDA je čak 0,6% veći. Grupa je postigla ovaj izvrstan rezultat usprkos svim komplikacijama uzrokovanim mjerama protiv širenja Covida-19 u svim zemljama, koje su snažno utjecale na cijelu industriju pića. Uprava grupacije tvrdi da je tvrtka dobro pripremljena za naredne mjesece, čak i u slučaju da se gospodarstvo probudi vrlo sporo.

„Rekao bih da su naši dobri rezultati u prvom kvartalu bili posljedica nekoliko čimbenika“, objašnjava Jannis Samaras, generalni direktor Grupacije Kofola i nastavlja: „Situacija na tržištu bila je povoljna za nas zbog snažnog rasta na početku godine. Međutim, ono što smo odradili u Kofoli prethodnih godina također nam je pomoglo. Kofola je oduvijek gradila posao na jakim lokalnim brandovima, odanim kupcima i predanim zaposlenicima. U proteklim smo godinama uložili mnogo resursa i energije u diverzifikaciju svojeg portfelja kako bismo lakše izdržali fluktuacije u pojedinim tržišnim segmentima. Štoviše, sve prethodne krize naučile su nas da pažljivo slušamo i brzo reagiramo na promjene u ponašanju kupaca.“

Adriatic regija snažno je rasla, kao i u prethodnim kvartalima, s povećanjem prihoda za 0,9%, nadoknadivši 0,8% niže prihode na tržištu Češke i Slovačke. Uspješni brendovi u ovom razdoblju su sirupi Jupí, energetski napici Semtex i cijeli Kofolin portfelj voda, posebno izvorska voda Rajec u Češkoj i Slovačkoj, te mineralne vode Radenska i Studenac u Adriatic regiji. Bio je to i dobar početak za brend mineralne vode Klaštorná Kalcia, koja je češkim kupcima predstavljena ove godine, nakon uspješne „probne vožnje“ u Slovačkoj. I posljednje, ali ne i najmanje bitno, ulaganje u mješavine biljnoga čaja isplatilo se grupaciji u slučaju brenda Leros, čija je prodaja ohrabrujuće narasla, posebno u ljekarnama.

Mineralne vode Korunní i Ondrášovka, koje su dio portfelja Kofole od travnja 2020., imale su dobre rezultate i u prvom su kvartalu ove godine zabilježile dvoznamenkasti rast. Naš sljedeći cilj je iskoristiti potencijal ovih tradicionalnih mineralnih voda i posve ih integrirati u Grupaciju od drugog tromjesečja ove godine.

S druge strane, imamo i nešto loših vijesti iz HoReCa segmenta, u kojem je Kofola posljednjih godina imala vrlo jak položaj. S tim u vezi, trenutno je u pripremi paket za gastro objekte koji će ovom najugroženijem segmentu pomoći pružiti nov početak nakon relaksiranja vladinih mjera za suzbijanje pandemije. Kofola je također sudjelovala u kampanjama „Save the bar“ u Českoj i Slovačkoj te kampanji #zaskupaj u Sloveniji, a koje su imale za cilj pomoći partnerima iz HoReCa segmenta. Ograničenja povezana s koronavirusom imala su najveći utjecaj na brend UGO i mrežu od 79 Fresh & Salad barova, a velika većina njih bila je potpuno zatvorena više od dva mjeseca.

Kad je riječ o očekivanjima od budućnosti, Jannis Samaras kaže: „Pa, naravno da ne znamo što će nam donijeti sljedeći mjeseci, ali vjerujemo da se možemo dobro snaći jer smo dali sve od sebe da to i učinimo. Zahvaljujući novo usvojenim mjerama štednje, jakoj 2019. i početku ove godine, imamo i dovoljnu financijsku zaštitnu mrežu. To znači da smo spremni ne samo za kritični drugi kvartal, već i za moguće sporo buđenje gospodarstva. Ipak, vjerujemo da je najgore iza nas i da će narednih mjeseci svi lakše disati.“