Početna Događanja Griffin Ambassador, čuvar vina i spize

Griffin Ambassador, čuvar vina i spize

173
0

Sljubljivanje pjenušaca i hrane najčešće se svodi na jednostavnu kombinaciju s laganijim jelima u kojem vino nosi spizu: kamenici tako pjenušac pomaže tako što nakon svakog gutljaja pripremi pupile na gotovo isti okus kao i kad ste probali prvu školjku. I najčešće, radi se uvijek o samo jednoj pjenušavoj etiketi istog vinara…

Prije četiri je godine plešivički vinar i vlasnik vinarije Griffin Krešimir Ivančić odlučio srušiti mit o pjenušcu kao piću dobrodošlice i aperitivu i s Karlom Navojem, chefom i vlasnikom restorana Karlo priredio večer sljubljivanja pjenušaca s jelima u svakom slijedu, od predjela do deserta. Poznati vinski i gastro kritičari Rene Bakalović i Nenad Trifunović, sommelier Mario Meštrović i brojni zagrebački ugledni ugostitelji i distributeri vina uvjerili su se, sudeći po ocjenama i komentarima koje su napisali nakon svakog eno-gastro para, da lepeza okusa 5 vrlo različitih pjenušaca od laganih, ljetnih i svježih do kompleksnih, punih i voćnih iznimno dobro može pratiti isto tako različite gastronomske okuse i mirise.

Ivančićevi Griffin Brut, Rosé, Zero, Dark Side i Lady pjenušci su se nakon toga našli na kartama renomiranih restorana, a kupci su ih tražili i na policama vinoteka, pa ne čudi da je potražnja čak i porasla u vrijeme koronavirus izolacije kad su se mnogi raspitivali gdje mogu preuzeti vina od čuvara Dionizova podruma.

Sve je to potaklo Krešimira da na inicijativu zadarskog sommeliera Ivana Čapete, pokrene projekt Griffin Ambassador. Ivan, inače vlasnik zadarskog wine & wine restorana Pašta & svašta posjetio je Plešivicu i vinariju Griffin u okviru manifestacije Dani vina u Jastrebarskom koja tradicionalno okuplja plešivičke vinare. ”Oduševila me raznolikost Krešinih pjenušaca i vina, pa sam odlučio u svom restoranu pripremiti menije u kojem svaki slijed prate njegova vina. Projektom Griffin Ambassador je predviđena promocija Ivančićevih vina uz jela iz Paštine kreativne kuhinje u kojoj chefuju Marko Valković i Goran Ružić. Jela pripremamo od lokalnih domaćih namirnica u suradnji s tvrtkom Marka Duševića Adriatic Shell, Paškom siranom i lokalnim dobavljačima, ali ne bježimo ni od kvalitetnih namirnica iz cijelog svijeta”, govori Čapeta.

Ovu subotu, 13. lipnja s početkom u 19 sati u Zadru će se za stolovima bistroa Pašta & svašta okupiti svi sudionici ovog projekta i kroz meni od 5 sljedova osobno predstaviti gostima eno-gastro kombinacije, a vrhunac večere bit će otkrivanje Griffin Ambassador ploče, prve u nizu na ulazima renomiranih restorana. Ako ste i vi ovaj vikend u Zadru, ne propustite jedan od eno-gastro događaja koji će zasigurno obilježiti zadarsko ljeto 2020.

Griffin Night meni

Rosé

Beef tartar

 

Ivančić Single Vineyard

Juha od poma

 

Ivančić Sauvignon

Orzoto s usoljenim limunom, špekom i čvarcima

 

Ivančić Dark Side barrique

Juneći ragu sa špagetima od tartufa

 

Griffin Dark Side

Čupavac