Početna Moj Zagreb Novosti Grb Grada na krovu crkve sv. Marka

Grb Grada na krovu crkve sv. Marka

8024
3

Foto: Ivan BrnčićServus,

Kad god prolazim kraj crkve sv. Marka, postavim pitanje onima koji onud prolaze sa mnom – znate li zakaj je na krovu crkve sv. Marka Grb grada crvene boje ak’ je po gradskom statutu plave boje?

Bilo je odgovora poput ”gle fakat”, ”stvarno nemam pojma” i sl. No,  obzirom da nitko nije znao odgovor, vratimo se malo u prošlost.

Crkva sv. Marka se prvi put spominje 1334. u Kaptolskom statutu  u popisu župnih crkvi. Gotički južni portal  je izgrađen u drugoj polovici 14 stoljeća. Na zpadnom djelu crkve je replika najstarijeg očuvanog prikazanog grba grada iz 1499. (original se čuva u Muzeju grada Zagreba).

Zagreb je kroz povijest bil nekoliko puta pogođen jakim potresima i požarima koji su znali oštetiti crkvu a najjači potres u povijesti grada je bio 9. studenog 1880. gdje je crkva bila, kao i sve građevine, poprilično oštećena (samo da spomenem kak je od 9. studenog 1880. do travnja 1881. bilo čak 185 podrhtavanja tla).

Više se puta do 1875. godine  razmatralo kako bi se crkva trebala srušiti zbog loših prijašnjih sanacija i propadanja. Renoviranje crkve je 1876. dodjeljeno bečkom arhitektu Friedrichu von Schmidtu koji je napravil nacrt i radil na obnovi, sve do potresa kad je obnovu crkve nastavil  njegov učenik i suradnik Herman Bolle. Obnova crkve trajala je sve do 1882. Za vrijeme te obnove postavljen je i najpoznatiji krov s grbovima – s lijeve strane grb Trojedne kraljevine Hrvatske, Slavonije i Dalmacije, a s desne strane grb  grada Zagreba. Idejni začetnik postavljanja grbova  nije poznat. Tadašnji grb grada je bio grb Gradeca koji se nalazio na crvenom štitu. Takav grb morete videti i na ljekarni „K crnom orlu“ u Kamenitoj ulici.

Svih tih godina još od daleke 1850. kada su se Gradec, Kaptol, Nova ves i Vlaška spojili u jedinstveni grad Zagreb, tražio se novi grb i znamenje grada. Ali tek je 3. kolovoza 1896.,  prema ideji  Ivana pl. Bojničića, a prema crtežu Branka Šenoe (sin Augusta Šenoe) utvrđen novi grb koji je opisan u zapisniku gradske skupštine: „Na modrom štitu su tri srebrene kule na obrambenom zidu s otvorenim gradskim vratima, vratnice su zlatne boje. Lijevo je zlatna šestokraka zvijezda, desno je srebreni mladi mjesec. Iznad štita je zlatna kruna.

Kako je prošlo gotovo 15g od obnove crkve sv. Marka i postavljanja grba sa crvenom bojom, odlučeno je da se grb crvene boje, napravljen za vrijeme obnove, ne dira  i tako je ostalo sve do današnjeg dana.

Ivan Brnčić

3 Komentari

Comments are closed.