Početna Grad Zagreb Gradska uprava predstavila rezultate programa za prevenciju raka maternice

Gradska uprava predstavila rezultate programa za prevenciju raka maternice

1237
0
Foto: Službene stranice Grada Zagreba
Foto: Službene stranice Grada Zagreba

U povodu Europskog tjedna prevencije raka maternice, 3.nacionalnog dana borbe protiv raka maternice i 7. Dana mimoza, u Gradskoj upravi održana je konferencija za novinare na kojoj su predstavljeni rezultati provedbe programa za prevenciju raka maternice i drugih bolesti uzrokovanih HPV-om, koje Grad Zagreb provodi sedmu godinu za redom.

Jedna od najvećih i najzahtjevnijih javnozdravtsvenih akcija prevencija raka vrata maternice provodi se edukacijom i cjepljenjem četverovalentinim HPV cjepivom koje štiti od zaraze HPV-om.

Bolesti nastaju humanim papilomavirusom od kojeg se mogu razviti različiti tumori, rak rodnice, stidnice, kao i raka ždrijela i ostalih. Od 2012. godine programom edukacije obuhvaćeni su roditelji i učenici 8. razreda u svim zagrebačkim osnovnim školama.

Program cjepljenja  je besplatan, a sama akcija prevencije raka provodi se putem edukacije roditelja na roditeljskim sastancima te u ambulantama liječnika školske medicine, a provode ju liječnici specijalisti školske medicine Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar. Naglasak svih aktivnost je prvenstveno na odgovornom spolnom ponašanju učenika.

Pročelnica Gradskog ured za zdravstvo prof. dr. Mirna Šitum naglasila je kako su svi u mogućnosti spriječiti razvoj karcinoma ukoliko reagiraju na vrijeme te je podsjetila kako je Grad Zagreb i ove godine osigurao dovoljno doza cjepiva.

Zamjenica gradonačelnika Vesna Kusin istaknula je kako je najvažnije sudjelovanje roditelja djevojčica adolescentske dobi, kojima se ovim cjepivom osigurava zdravije odrastanje.

“Članovi Povjerenstva Grada Zagreba za prevenciju infekcije HPV-om izrazili su želju da jednog dana ovo cjepivo postane dijelom nacionalnog kalendara cjepljenja, koje bi zaštitilo mlade diljem Hrvatske. Rezultati multicentričnih studija nedvosmisleno ukazuju na visoku učinkovitost protiv HPV-a, a do sad je cjepivo podijeljeno u više od 180 milijuna doza”, rekao je prof. dr.sc. Mihael Skerlev dr.med., predsjednik Povjerenstva.

Izvor: Službene stranice Grada Zagreba