Početna Moj Zagreb Novosti Gradska skupština promijenila Statut zbog Holdinga

Gradska skupština promijenila Statut zbog Holdinga

717
0

Autor:
Hina /Online-Zagreb.hr

Gradska skupština (foto arhiva: Siniša Kosić)Radi razrješavanja proceduralne zavrzlame oko broja članova koji u Skupštini trgovačkih društava predstavljaju Grad Zagreb, zagrebačka Gradska skupština većinom je glasova danas donijela statutarnu odluku o izmjeni Statuta Grada Zagreba, tako da se utvrđuje ovlast Gradske skupštine da određuje predstavnika Grada Zagreba u Skupštinu trgovačkog društva.

Predsjednik Gradske skupštine Boris Šprem ocijenio je kako je to bolje rješenje od žalbe Trgovačkom sudu, jer bi tada kasnili u konsolidiranju upravljačke strukture Zagrebačkog holdinga.

Naime, Trgovački sud nedavno je osporio valjanost zaključka Gradske skupštine o sastavu Skupštine u trgovačkim društvima na 11 članova, jer, kako se navodi, Skupštinu društva Zagrebačkog holdinga ne mogu činiti neki drugi članovi osim Grada Zagreba i da je Gradska skupština mogla izabrati predstavnike Grada Zagreba koji će predstavljati jedinog člana društva – Grad Zagreb i donositi odluke.

“Zagrebački holding ne funkcionira zbog političke situacije u Gradu Zagrebu, a netko za to mora preuzeti odgovornost”, ustvrdio je Darko Vuletić (HSS), a što je do sada učinjeno na dobrobit građana i kako dalje, upitao je Jasen Mesić (HDZ) budući da se još uvijek ne može donijeti niti jedna odluka o racionalizaciji u Zagrebačkom holdingu.

“Ako smo promjene u Skupštini trgovačkih društava napravili zbog političkih igara, prosuli smo mjesece u nepovrat”, ocijenio je Mesić.

Darinko Kosor (HSLS) ocijenio je pak da Zagrebački holding ne funkcionira zadnje tri godine zbog lošeg upravljanja te podsjetio kako su cijene komunalnih usluga podignute još kada je u Skupštini trgovačkih društava bio jedan član – Milan Bandić.

U raspravi o izvješću o izvršenju gradskog proračuna za 2009. gradski zastupnici ocijenili su zabrinjavajućim manjak od 789 milijuna kuna od lani, koji je prebačen u ovu godinu, o čemu je danas izvijestio pročelnik Gradskog ureda za financije Slavko Kojić.

“Vjerujem da je guranje glave u pijesak zbog ekonomske situacije u Zagrebu iza nas”, kazao je Igor Rađenović (SDP), podsjećajući kako su još lani upozoravali na loše gospodarsko planiranje u gradu.

Dragan Kovačević (HNS) upitao je kako će Zagreb funkcionirati kad pokrije svoje zaostatke i dugovanja budući da se ovogodišnji proračun ne puni prema planu.

Po njegovom mišljenju, odgađanje rebalansa proračuna znači daljnje odgađanje krize i stvaranje novih dubioza od 200 do 300 milijuna kuna.

Kritikama se pridružila i Danira Bilić (HDZ) ocijenivši lošom politiku upravljanja gradom u zadnjih 5 godina.

Ukoliko se nešto ne promijeni u gospodarenju, nadmudrivanja oko upravljanja Zagrebačkim holdingom bit će bespredmetna, jer će grad ostati bez novaca, dodao je Velimir Srića (HSLS).