Početna _playlist VIDEO: Gradska skupština odbila Bandićevo izvješće

VIDEO: Gradska skupština odbila Bandićevo izvješće

700
0
Milan Bandić (Foto: Kristijan Tabet /Medijska mreža)

Milan Bandić (Foto: Kristijan Tabet /Medijska mreža)Izvješće o radu zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića u prvoj polovici ove godine u zagrebačkoj Gradskoj skupštini nije danas dobilo prolaznu ocjenu, uz obrazloženje da je nepotpuno i predizborno te da odražava potrošački, a ne razvojni model upravljanja gradom.

Od 37 nazočnih vijećnika za neprihvaćanje Bandićeva izvješća glasala su 33 vijećnika, dok ih je četvero bilo suzdržano.

Osim nedostataka u samom izvješću, gradonačelniku Bandiću posebno zamjeren je njegov izostanak s rasprave te činjenica da je izvješće, umjesto njega, podnijela zamjenica Jelena Pavičić Vukičević.

“Ovo je teško izvješće u kojemu ništa ne piše o tome što gradonačelnik stvarno radi”, ustvrdio je nezavisni vijećnik Josip Kregar upitavši zašto gradonačelnika nema u vijećnici u trenutku kada se raspravlja o njegovu radu.

U ovom dokumentu ima jako malo važnih stvari za grad, primjerice pitanja proračuna i troškova samo su naznačena te imamo dojam da je to samo dio “Bandićeve predizborne kampanje, a ne ozbiljno izvješće Skupštini”, ustvrdio je Kregar.

I Stanko Gačić (HDZ) smatra da je riječ o izvješću koje samo uljepšava, a ne pokazuje stvarno stanje stvari. Broj nezaposlenih u gradu raste, nema većih investicija, a podbacilo se i u kandidiranju za EU fondove, ustvrdio je Gačić.

HSLS neće poduprijeti ovo izvješće, poručio je Velimir Srića (HSLS) ocijenivši da je riječ o “listi aktivnosti koje su se radile zbrda zdola, bez ikakva plana”.

“Ovo je materijal sa željama, a ne s kritičkim osvrtom na ono što je stvarno i planski realizirano”, ustvrdio je.

Morana Paliković Gruden (klub HNS-a) također je najavila da će njezin klub biti izrazito protiv izvješća, jer, kako je rekla, ono nema nikakvog smisla i uvredljivo je za skupštinu.

Više od polovine izvješća, dodala je, čine dokumenti koje su zastupnici već dobili, ali nema ništa o provedbi razvojnih strategija i politika u raznim sferama društvenog djelovanja. Što se tiče EU fondova Zagreb će se za povlačenje sredstava trebati puno bolje pripremiti, poručila je.

Davor Bernardić (klub SDP-a) ocijenio je da izvješće pokazuje da se radi o starom potrošenom modelu bez vizije razvoja. Bez orijentacije kako idemo ne možemo znati kamo ćemo stići, a bez potpune suradnje gradonačelnika i skupštine Zagreb ne može postati jedna od najrazvijenijih metropola u ovom dijelu Europe, istaknuo je.

Zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević kazala je da je izvješće u formi koja segmentarno obrađuje rad gradskih ureda i zavoda te da je gradska uprava otvorena za prijedloge i sugestije.

Osvrnuvši se na tvrdnje nekih zastupnika da gradonačelnik vodi predizbornu kampanju, Pavičić Vukičević je kazala kako je očito da ona nije počela samo za gradonačelnika, nego i za sve ostale političke stranke.

Gradska skupština (Foto: Kristijan Tabet /Medijska mreža)

Ponovno odbačena izmjena prijedloga o prodaji stanova

Prijedlog izmjena Odluke o prodaji stanova, garaža i garažnih mjesta u vlasništvu Grada Zagreba, koji se po drugi put danas našao pred gradskim vijećnicima, ponovno nije dobio potporu Gradske skupštine, uz obrazloženje da nije dostavljeno pozitivno mišljenje Ministarstva pravosuđa, odnosno da nije u skladu sa zakonom.

Predložene izmjene odnose se na omogućavanje prava prvokupa, koje bi pripalo bespravnim korisnicima stanova sa statusom hrvatskih branitelja te ostalih socijalnih skupina, ali samo pod uvjetom da sudjeluju u natječaju i da prihvate najvišu ponuđenu cijenu. Isto tako, bespravni korisnici 1300 gradskih stanova dužni bi bili prije sklapanja kupoprodajnog ugovora podmiriti troškove parničnog i ovršnog postupka, kao i troškove vezane za korištenje stana.

Iako su izmjene Odluke od Ministarstva branitelja dobile pozitivno mišljenje, Ministarstvo pravosuđa u svome je očitovanju naglasilo da ih treba prvo detaljno razraditi Zakonom o hrvatskim braniteljima, a tek nakon toga dodatnim podzakonskim aktima ili odlukom ove vrste.

“Mi bez suglasnosti ministarstava ne možemo ništa”, rekao je predsjednik Skupštine Boris Šprem, koji je ustvrdio i nekooperativnost nekih ministarstava sa skupštinom, zbog, kako je rekao, tihe koalicije zagrebačkog gradonačelnika i HDZ-a. (Online-Zagreb /Hina)

Pavičić Vukičević, izvješće gradonačelnika

[infopunkt 3473&video=01 nolink]

Gačić o izvješću

[infopunkt 3473&video=02 nolink]

Kregar o odsustvu gradonačelnika

[infopunkt 3473&video=03 nolink]

Srića o prijavama protiv Bandića

[infopunkt 3473&video=04 nolink]

Paliković Gruden o besmislenom trošenju

[infopunkt 3473&video=05 nolink]

Rađenović o odluci Odbora za financije

[infopunkt 3474&video=01 nolink]