Početna Vijesti Business Građani imaju priliku besplatno testirati električna vozila i pametnu klupu

Građani imaju priliku besplatno testirati električna vozila i pametnu klupu

1534
0

Na Zagrebačkom velesajmu danas je započeo sajam EKOTEHNO – 8. međunarodni sajam ekotehnologija, zaštite okoliša i komunalne opreme, a održava se do 18. rujna. Sajam ima ulogu jačanja svijesti o potrebi ekološkog pristupa svim aspektima gospodarskog razvoja, a građani na jednom mjestu imaju mogućnost upoznati se s novim tehnologijama za održivi razvoj te sudjelovati u razmjeni iskustava s područja prevencije onečišćenja, komunalnog gospodarstva, urbanog uređenja, zaštite okoliša i života u njemu.

Između ostalog, u izložbenom prostoru Zagrebačkog velesajma građani do petka mogu besplatno testirati nekoliko modela električnih vozila – automobila i motocikala. E-mobilnost kao koncept predstavlja novi oblik mobilnosti u urbanim sredinama, ali i temelj održive mobilnosti ukoliko je energija proizvedena iz obnovljivih izvora. Među automobilima izloženima na Velesajmu je i Tesla, električni automobil koji je oduševio svojim vrhunskim performansama.

Na sajmu EKOTEHNO također je izložena i pametna klupa Smart Bench, proizvod hrvatske tvrtke Include, koja jedina u Europi proizvodi ovakav tip proizvoda. Klupa se napaja putem solarne ploče snage 60W, što omogućuje proizvodnju i korištenje električne energije u praktične svrhe. Tako je putem Android aplikacije, odnosno bluetooth veze, moguće povezati vanjske uređaje s pametnom klupom i napuniti im bateriju, a moguće ju je koristiti i kao hotspot lokaciju.

Na sajmu izlažu najznačajniji hrvatski proizvođači i uvoznici ekotehnologija namijenjenih zbrinjavanju otpada i brizi za okoliš. U okviru sajma EKOTEHNO i Zagreb Business Summita u petak, 18. rujna, održat će se i Međunarodna konferencija Cirkularna ekonomija – put prema pametnom, održivom i zelenom društvu